Hedendaags is reizen gemakkelijker dan ooit. We hebben zonder limieten toegang tot een hoop goedkope vliegtickets en ook een accommodatie boeken kan mits enkele muisklikken. We kunnen zonder verpinken tien Europese grootsteden opsommen die jaarlijks een hoop toeristen ontvangen. Die steden zijn niet voor niets geliefd bij de toeristen. Vaak is het een verzameling van historie, cultuur, prachtige bouwwerken, activiteiten en een uitstekende gastronomie die de toeristen lokken. Het is soms iets moeilijker om de ietwat onbekendere, kleinere steden aandacht te geven. Dergelijke plekken zijn omwille van twee redenen interessant: het is er kalmer, want ze zijn minder gekend en wekken iets minder interesse onder de toeristen en bovendien zijn ze vaak ook iets goedkoper. Hoogtijd om een ‘budget top 10-lijstje’ op te stellen.

Bologna

De Noord-Italiaanse stad wordt ook wel eens ‘stad van de rode daken’ genaamd. Volledig terecht. Beklim de Asinelli toren en je weet meteen waarom. De stad ligt trouwens niet veraf van een hoop Italiaanse parels: Florence, Venetië en Verona liggen eigenlijk vlakbij.

Bristol

De kans is groot dat er nog nooit werd gehoord van Bristol. Zie het als een studentenstad met rebelse kantjes. De gunstige ligging aan de monding van rivier de Lower Avon heeft de stad altijd windeieren gelegd. Tegenwoordig komen meer en meer toeristen de stad en omgeving verkennen.

Op enkele kilometers van Bristol kan men Bath opmerken. Dit plekje staat gekend als één van de mooiste plekjes van Engeland en dus kan men eventueel eens een uitstapje maken richting deze stad.

Faro

De Algarve is bij een hoop Nederlanders en Belgen gekend als een ideale winterbestemming. Hier is het in de winter vaak koud en vochtig, maar in het zuiden van Portugal is het heerlijk overwinteren. Veel zon en stranden kan men er opmerken, maar in de hoofdplaats van de regio – Faro – kan men ook cultuur opsnuiven.

Vilnius

Het oosten van Europa wordt vaan nogal eens in verband gebracht met ‘goedkoop’. Toeristisch gezien is Oost-Europa aan een opmars bezig. De hoofdstad van Litouwen is niet echt gekend bij het grotere publiek, maar stiekem is het een Oost-Europese parel.

Granada

Op een hoogte van meer dan 700 meter kan men in Zuid-Spanje Granada opmerken. Eén van de beroemdste monumenten van Spanje kan men er opmerken, het Alhambra. Het is ook een beroemde studentenstad, dus feesten kunnen ze hier zeker. Natuurliefhebbers komen dan weer voor de bergketen de Sierra Nevada. De stad ligt vlakbij de toeristische plekken Malaga en Sevilla. Toeristen lokken door iets lagere prijzen is vaak een strategische zet.

Girona

Op zo’n 100 kilometer van Barcelona kan men Girona opmerken. De ligging is dus een beetje ongelukkig. Toeristen trekken naar metropool Barcelona en helaas niet naar Girona. De stad staat in de schaduw van één van Europa’s meest bezochte steden en toch is het een leuke bestemming. Feeëriek plaatje toch?

Glagow

De Schotse stad moet al te vaak opboksen tegen vooroordelen. Altijd regen, grijze industriestad en een hoop dronken Shotten. Gelukkig klopt dit niet. Cultuur, natuur, geschiedenis en heerlijke gastronomie komen hier samen. Er zijn ook een hoop kroegen. Voor sommigen is dit de doorslaggevende factor tijdens een stedentrip. Jammer genoeg werkt het klimaat niet altijd mee.

Split

Op een klein schiereiland in de Adriatische zee kan men de grootste en belangrijkste stad van Dalmatië opmerken. Op zo’n 200 kilometer van Dubrovnik en ook een pareltje!

Olbia

Soms moeten steden en regio’s opboksen tegen elkaar. Olbia is gelegen in Sardinië en het is vooral een leuke bestemming voor zonnebaders. Italië in een ‘goedkope citytrip top 10’, wie had dat gedacht? Weet natuurlijk wel dat goedkoop altijd een relatief begrip is.

Algemene tips

Sommige landen/steden zijn nu eenmaal prijziger dan andere, maar men kan altijd enkele handige zaken toepassen tijdens de stedentrips. Op die manier kan men de kosten wat drukken. Reizen hoeft helemaal geen fortuin te kosten.

Een goedkope citytrip zoeken?

Weet dat dit slechts een selectief lijstje is. In zekere zin kan men van iedere trip een ‘budgettrip’ maken. Vertoeven in een luxehotel, dure cocktails drinken op het belangrijkste plein van de stad en duurdere excursies boeken zijn vaak keuzes die het totale kostenplaatje verhogen. De ietwat minder bekendere steden zijn vaak iets goedkoper, maar het woord ‘toerisme’ gaat hand in hand samen met ‘inkomsten’. Polen en Portugal mogen dan bijvoorbeeld vaak gerekend worden onder de goedkopere landen, maar toeristische steden zoals Porto, Lissabon, Krakau en Warschau zullen vaak iets duurder zijn.

Metropolen en toeristische miljoenensteden zijn vaak duur en welbekend, maar probeer ook eens de minder bekende steden een bezoekje te brengen. Op deze site lijsten we een hoop droombestemmingen op. Klik her en der wat rond, reis en verken de wereld – dat is altijd een leuke bezigheid!