Duitsland ⋆ Berlijn

Duitsland

Een hoop van de ‘top 10 Europese citytrips‘ zijn steden die gelegen zijn in het zuiden. Landen zoals Portugal, Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland zijn populaire bestemming.

Een lange zomer dankzij een heerlijk klimaat en vaak ook de nabijheid van de zee. Het is de ideale mix om een perfect ‘vakantiegevoel’ te creëren. Dat in combinatie met een hoop hoogtepunten zorgt voor massatoerisme. De hoofdstad van Duitsland is een vreemde eend in de bijt. De grootste stad van Europa heeft een paar troeven. 

Het hoog ontwikkelde culturele leven (denken we maar aan het nachtleven, festivals, tentoonstellingen en meer), liberale levensstijl en een moderne Zeitgeist zijn enkele voorbeelden. Verrassend is ook dat Berlijn best een groene stad is. 22% van de stad bestaat uit natuur en parken en voor 6% uit meren, rivieren en kanalen. Met de trein staat men in zo’n 8 uur in de stad.

Berlijn
… officiële landstaal Duits, hoofdstad Duitsland Berlijn ⋆ 357.121 km² (2,3% water) ⋆
80.159.662 inwoners ⋆ munteenheid: euro ⋆ utc +1 (zomer +2) ⋆ nationale feestdag: 3 oktober …

De voornaamste hoogtepunten van Berlijn

Berlijn telt een hoop bezienswaardigheden. De Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie zijn wellicht de bekendste. Ze speelden een belangrijke rol in de bewogen geschiedenis van de stad. Er is echter meer. In het beste geval boekt men 2 à 3 hotelovernachtingen en op die manier haalt men het beste uit de Berlijn citytrip. We starten met een beknopte samenvatting van de zaken die zeker de moeite waard zijn tijdens een tripje. Vergeet natuurlijk niet dat een stad altijd meer te bieden heeft dan wat lijstjes verkennen. De pracht van een grootstad zit vaak ook in kleine zaken en die kan men eigenlijk enkel en alleen zien door zelf even te slenteren door de straten van de metropool.

De Muur is wellicht het bekendste werk van de stad. De ruim 45 kilometer lange afscheiding tussen Oost en West-Berlijn viel in 1989. Grotendeels werd de muur gesloopt, maar bij de bij East Side Gallery staat nog een stuk van dik 1 kilometer lang recht. Tegenwoordig is het betonnen werk grotendeels weg uit het straatbeeld, maar toch zijn er nog steeds gigantische culturele verschillen tussen Oost en West.

De muur Berlijn

Reserveer tijdig een bezoek aan de Rijksdag (Reichstag). Het parlementsgebouw van Duitsland kan men gratis bezoeken, maar vooraf registratie is verplicht. De glazen koepel, een tentoonstelling waar aan de hand van foto’s de geschiedenis van de hoofdstad wordt getoond en een prachtig panoramazicht vanaf het dak zijn de voornaamste troeven.

Berlijn heeft een woelig verleden en een hoop bezienswaardigheden zijn gelinkt aan dit verleden. Gedurende de tijd van de Berlijnse Muur waren er enkele doorgangen tussen Oost- en West-Berlijn. Onder andere Checkpoint Charlie was zo’n doorgang. De replica van de wachtershuisjes kan men bewonderen in het straatbeeld. Een opfrissing van de geschiedenis tussen de twee delen van Berlijn kan men bekomen in één van de vele musea natuurlijk. Onder andere in het Museum Haus am Checkpoint Charlie.

De Brandenburger Tor is een trefpunt in de stad. Het is enigste bewaarde stadspoort van Berlijn. Het is er autoluw en een ideale ontmoetingsplaats. In het hoogseizoen is het hier een komen en gaan van toeristen.

Verder zijn volgende zaken nog interessant tijdens een tripje naar de stad: Potsdamer Platz, het Egyptische Museum, Slot Charlottenburg, Alexanderplatz, het ietwat vreemde Holocaustmonument en de Gedächtniskirche. Bovenstaande zijn de voornaamste hoogtepunten, maar tijdens een Berlijn citytrip valt een hoop meer te beleven. Een stad samenvatten aan de hand van enkele zaken is altijd een onmogelijke opdracht.

Een citytrip naar Berlijn?

Een Berlijnse citytrip is niet meteen de eerste ingeving bij de zoektocht naar een leuke bestemming. Duitsland is nu ook niet meteen het populairste vakantieland op het vlak van stedenbezoekjes, maar eigenlijk is dit best onterecht. Net over de grens is er de Moezelstreek met onder andere Trier. Natuurliefhebbers kunnen dan weer terecht in het Zwarte Woud en in het zuiden is een citytrip naar München zeker aan de orde. Mythische bergen rond onder andere Garmisch-Partenkirchen lokken ook een hoop toeristen. Hoogtijd dus om Duitsland eens te ontdekken. De nabijheid is reeds een belangrijke troef, maar niet de enige. De ontdekkingstocht kan starten met een heuse stedentrip naar hoofdstad Berlijn.

TIP: Dresden, München, Heidelberg, Bollendorf, …

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder