Frankrijk ⋆ Parijs

Frankrijk ⋆ Parijs

Iedereen moet in zijn leven éénmaal Parijs hebben bezocht, zo luidt het gezegde. De stad ligt op amper enkele uurtjes rijden voor de meeste Belgen. Met een treinverbinding sta je zo in het hart van de stad. Op die manier hoef je de wagen niet kwijt zien te geraken in de drukke stad. In meer en meer steden zijn wagens trouwens niet meer welkom. Voetgangerszones, vignetten, belastingen en peperdure parkeerplekjes werken de wagens uit de stad. Ruim op voorhand een plekje reserveren op een hogesnelheidstrein is dus een verstandige zet.

Parijs ligt dus vlakbij en tevens is het één van de mooiste Europese hoofdsteden. Frankrijk trekt van alle Europese landen de meeste toeristen en twee van de voornaamste bezienswaardigheden kan men tijdens een Parijs citytrip verkennen. Enerzijds is er de Eiffeltoren. Een hoop trappen beklimmen en men kan genieten van een prachtig zicht en anderzijds is er in de buurt ook het kasteel van Versailles, een plek met onschatbare historische waarde. We bekijken het allemaal eens wat gedetailleerder.

… officiële landstaal Frans, hoofdstad Frankrijk Parijs ⋆ 551.500 km² (0,26% water) ⋆
62.814.233 inwoners ⋆munteenheid: Euro ⋆ UTC +1 (zomer +2) ⋆ Nationale feestdag: 14 juli …

De hoogtepunten tijdens een citytrip

Parijs

Parijs samenvatten aan de hand van lijstjes en een aantal hoogtepunten, dat is eigenlijk een onmogelijke opdracht. Gans de stad kan men als het ware zien als een opeenstapeling van bezienswaardigheden. Het is ook een veelzijdige stad. Een daguitstapje plannen richting Parijs om te shoppen is een populaire bezigheid, maar ook de musea, historische gebouwen, uitgaansleven, gastronomie, pleinen en culturele evenementen lokken samen miljoenen toeristen. Wat volgt is een kleine opsomming van enkele zeer belangrijke toeristische trekpleisters, maar vergeet niet dat de stad een hoop meer te bieden heeft. Nogmaals: Parijs ligt op slechts twee uurtjes rijden van Brussel (per trein) en bovendien is het één van de mooiste en veelzijdige Europese hoofdsteden. Absoluut een bezoek van drie dagen waard.

De Eiffeltoren uit 1887 is wellicht het bekendste bouwwerk. Het kleurt de panoramabeelden. Schuif aan in de lange wachtrij, beklim een hoop trappen en geniet van een fenomenaal zicht eenmaal boven. Ook op de Arc de Triomphe kan men genieten van een fraai zicht. Het is een leuk alternatief. Hier is het vaak minder druk dan aan de Eiffeltoren.

Het bekendste museum van de stad telt meer dan 35000 kunstwerken en wordt jaarlijks door 9 miljoen toeristen bezocht: we spreken over het Louvre. Hier kan men onder andere de Mona Lisa bewonderen. In het Musée d’Orsay treft men werken aan van onder andere Monet, Renoir en Van Gogh. Andere bekendere musea zijn onder andere Centre Pompidou, Musée de l’Orangerie en het Museé Picasso.

Voor de rest zijn dit ook spraakmakende punten in de stad: Notre-Dame – helaas wel gesloten voor bezoekers tot 2024 wegens de brand, de lugubere Catacomben van Parijs, op de heuvel van de Montmartre tref men de Sacré-Coeur aan, Sainte-Chapelle, Champs-Élysées, het grootste en mooiste stadspark van Parijs: Jardin du Luxembourg, Opéra Garnier en het uitzicht van op de Montparnasse.

De stad kan men ook per fiets verkennen en tijdens een citytrip Parijs is een vaartocht op de Seine ook mogelijk. Naar het Kasteel van Versailles gaan en de kleinsten verwennen door een bezoek te brengen aan Disneyland, dat kan natuurlijk ook!

Citytrip Parijs algemene tips

Hier volgen een hoop algemene tips. Het is een niet chronologische lijst en de ene tip is al wat bruikbaarder dan de andere. Overloop het lijstje eens en misschien helpt het bij het efficiënter plannen van de stedentrip.

  • Een ‘Free Walking Tour‘ is een interessante manier om de stad oppervlakkig te leren kennen. Een gids neemt je mee op pad en zal je rondleiden door de stad. Er zijn een hoop themawandelingen (klassieke wandelingen, avondwandeling, specifieke wijk verkennen) en meerdere organisaties verzorgen de gegidste tochten. Na afloop waardering uiten kan door middels van het geven van een fooi.
  • Parijs is een stad van musea. Dankzij de Parijs Museum Pass kan men meer dan 50 musea bezoeken. Twee dagen lang gratis en bovendien geen wachtrij. Ook wereldtoppers zoals het Centre Pompidou, Louvre, Arc de Triomphe, Musée Orsay en Versailles zijn inbegrepen in de pas.
  • Het metrostel in Parijs is efficiënt. Het is de perfecte manier om de stad te verkennen. Tijdens de spits is het aardig druk, maar op de drukke lijnen is het een komen en gaan van metrostellen en men hoeft dus nooit echt lang te wachten. Vertoef je enkele dagen in de stad? Kijk dan of er bepaalde voordeelkaarten voorhanden zijn. Ritten per stuk aanschaffen is duurder. Een carnet van 10 stuks is goedkoper. Kinderen jonger dan 4 jaar rijden overigens gratis.
  • Met de auto naar Parijs? Na 20.00 uur en op zondag kan men de wagen gratis parkeren. Voor de rest: milieusticker, weinig plaats en peperduur. Een parkeergarage kost gemiddeld 40 euro per uur. Veel goedkoper en efficiënter alternatief: TGV.
  • Centre Pompidou, Musée Picasso en Musée d’Orsay kan men de eerste zondag van de maand gratis bezoeken. Helaas is dit geen publiek geheim. Het is er dan vaak (te) druk. Opteer voor de Museum Pass (zie boven).
  •  l’Officiel des spéctacles is een papieren weekgids alwaar men de lopende evenementen kan bekijken. En dat voor de prijs van 1 euro. Aankopen bij aankomst is de boodschap.
  • Met een bankkaart of creditcard kan men gebruik maken van Vélib. Parijs per fiets verkennen is ook een leuke bezigheid. Gewoon even wennen aan het drukke verkeer en vervolgens rijden van hoogtepunt naar hoogtepunt.
  • Ongure personen doen ongure zaken. Helaas trekken toeristische metropolen een hoop oplichters op. Petities tekenen voor dove kinderen en drugsverslaafde personen is onschuldig, maar vaak vragen de enquêteurs een ‘kleine gift’. Negeren die handel.

Vakantie in Frankrijk

Een goedkope citytrip naar Parijs is best gemakkelijk te regelen. Ruim op voorhand treinkaartjes aanschaffen en neigen naar een budgethotel kan helpen bij het drukken van de kosten. Vergeet natuurlijk niet dat Frankrijk meer te bieden heeft dan de hoofdstad. Alle regio’s hebben zo hun troeven. Denken we maar aan de Franse Pyreneeën en de Alpen alwaar jaarlijks en hoop sportievelingen met fietsen véél hoogtemeters maken.

Dichter bij huis zijn er de oorlogsstranden van Normandië en de derde populaire publiekstrekker ligt ook best dichtbij: de Mont Saint-Michel. Frankrijk is een veelzijdig vakantieland en wij – Belgen – mogen ons best gelukkig prijzen dat het ons buurland is. De pracht is nooit echt veraf. Iets meer dan 1200 kilometer rijden en men bereikt bijvoorbeeld Nice in de Côte d’Azur.

TIP: Nord-Pas-de-CalaisNormandiëRouenNice, Marseille, Elzas, Côte d’Azur & Provence, Ardèche, … 

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Scenic view of old buildings and car traffic at the bridge Stockholm, Sweden
Zweden

Zweden Een rondreis Zweden staat bij ongelofelijk veel mensen op de bucket list… en dat is niet meer dan terecht. Zweden is één van de

Tsjechië
Tsjechië

Tsjechië Het land Tsjechië zoals we het nu kennen is een jong Midden-Europees land. Na de opsplitsing van Tsjechië en Slowakije ontstond in 1993 de

Slovenië
Slovenië

Slovenië Personen die traditioneel een trip plannen in Oostenrijk en Duitsland kunnen misschien Slovenië eens overwegen. Het land is gelegen in Midden-Europa en het wordt

Polen
Polen

Polen Polen is een land met veel variatie en daardoor bekend om veel verschillende aspecten. Grote bekende steden in Polen zijn bijvoorbeeld Krakau, Krynica-Zdroj en

Oostenrijk
Oostenrijk

Oostenrijk Belgen trekken graag naar de bergen van Oostenrijk. Na dik 1000 kilometer rijden bereikt men de Oostenrijkse grens. Een vignetje aankopen en men kan