Hongarije ⋆ Boedapest

Hongarije ⋆ Boedapest

Het is eigenlijk een onmogelijk opdracht om een ‘top 10 citytrips in Europa‘ samen te stellen. De persoonlijke interesses van iedere individu zijn namelijk verschillend. De één zal Lissabon liever zien dan Porto, maar de ander zal dan weer Porto resoluut in een toplijst plaatsen. Een algemene top 10 samenstellen lukt natuurlijk wel. Daar verdient de hoofdstad van Hongarije zeker een plek. De laatste tien jaar kan men een enorme toename opmerken van het vluchtverkeer.

Vreemde steden bezoeken is spotgoedkoop. Zeker binnen Europa kan men vaak voor minder dan 20 euro een vliegticket kopen en vliegen naar een stad 2000 kilometer verder. Ondankbaar, maar dagelijkse kost. Op die manier is er ook een toename van de toeristen en die enorme toename zorgt soms voor problemen. Bezienswaardigheden raken verzadigd en men moet soms ruim op voorhand entreekaartjes aankopen indien men tijdens de trip zeker wenst te zijn van een ticket. Het is zonde om een trip van 2 dagen te plannen, maar eenmaal ter plaatse op te merken dat de tickets voor de komende dagen reeds zijn uitverkocht.

Dus een belangrijke tip tijdens het plannen van een Boedapest citytrip – en bij het plannen van een trip richting een toeristische plek in het algemeen: bekijk op voorhand de bezienswaardigheden en kruis aan wat je zeker wenst te bezoeken. Koop op voorhand de tickets aan. Dit is vaak iets goedkoper en in het beste geval mag men ter plaatse gewoon de rij wachtende voorbij wandelen richting de ingang. In dit artikel gaan we dieper in op een Boedapest citytrip. Dit is de reden waarom de stad een bezoekje waard is:

Boedapest
… officiële landstaal Hongaars, hoofdstad Hongarije Boedapest ⋆ 93.024 km² [1] (0,7% water) ⋆
9.771.827 inwoners ⋆ munteenheid: Euro ⋆ UTC +1 (zomer +2) ⋆ Nationale feestdag: 20 augustus …

De voornaamste hoogtepunten

De bezienswaardigheden liggen verspreid over de twee stadsdelen, Buda en Pest. De delen liggen aan weerszijden van de Donau. Enkele zaken die zeker niet mogen ontbreken tijdens een weekend. Mits enkele impressies is het eigenlijk overbodig om de rest van de tekst te lezen. Na het bekijken van de foto’s werden de vluchten en het hotel reeds geboekt:

Vergeet de zwemkledij niet mee te nemen naar de stad. Boedapest wordt ook wel eens de ‘stad van de thermen’ genaamd. Dankzij een gunstige ligging bovenop warmwaterbronnen kunnen de Hongaren heerlijk ontspannen in de bronnen. Goed voor lichaam en geest, schijnt. Na een lange dag van verkennen en bezoeken kan zo’n warmtebron best wel zaligmakend zijn. Het Széchenyibad is het grootste en bekendste, maar er zijn ook een hoop minder drukke (en helaas ook minder indrukwekkende) badhuizen.

Széchenyibad Hongarije

Het Hongaarse Parlement is een architectonische hoogstandje en is eigenlijk het symbool van de stad. Het Vissersbastion en de Matthiaskerk vlakbij, Sint Stefanus Basiliek, Joodse Synagoge, de staatsopera, Heldenplein en de burcht zijn zaken die men tijdens een wandeling automatisch zal opmerken. Bovengenoemde zijn stuk voor stuk een staaltje van prachtige architectuur. In de stad kan men een hoop beelden opmerken. De schoenen op de Donaukade, vlakbij het parlement, staan symbool voor een luguber verleden. Er staan 60 paar schoenen en die staan symbool voor de Joden die op die plek werden gefusioneerd tijdens de Tweede Wereldoorlog en vervolgens levenloos in de Donau vielen.

De schoenen op de Donaukade

Er zijn trouwens ook nog een hoop ontspanningsmogelijkheden. De Andrássyboulevard is de Champs-Elysées van Boedapest en loopt van de binnenstad richting een stadspark. Daar kan men even uitblazen. De boulevard is 2 kilometer lang en onderweg komt men een hoop historische panden tegen (onder andere de Hongaarse Staatsopera). Het Margaretha-eiland is de groene long van de stad en daar kan men ook even tot rust komen. Een wandeling langs de Donau of een boottochtje op diezelfde rivier behoort ook tot de mogelijkheden. Het nachtleven bruist ook in de stad. Nachtraven zijn er zeker welkom. De Joodse wijk staat onder meer bekend omwille van de ruïnekroegen.

Gratis in Boedapest

Over het algemeen is Hongarije een betaalbaar land. In de hoofdstad liggen de kaarten wel enigszins anders. Het toeristische centrum op het land is een stuk duurder dan het Hongaarse platteland, maar dit is natuurlijk wel logisch. De toeristen brengen geld in het laatje. Gelukkig zijn er een hoop gratis activiteiten in de stad. We zetten ze op een rij:

  • Het Vissersbastion is een mooi, historisch monument en het grootste deel kan men gratis bezichtigen. Enkel het bovenste deel met de torens en de kapel is in het hoogseizoen betalend. Op het Vissersbastion kan men genieten van een fraai zicht over de stadsdelen Buda en Pest.
  • Bij het rondwandelen in de stad merk je af en toe – in de verte en op een heuvel – het Hongaars Vrijheidsbeeld op. Dit beeld staat op de Gellértheuvel (235 meter). Ook op deze heuveltop kan men genieten van een mooi zicht.
  • Lokale producten kopen kan in de markthal. Deze markthal is ooit uitgeroepen tot de mooiste van Europa. Veel glas en lichtinval zijn de kenmerken.
  • ’s Avonds is de stad mooi verlicht. Wandel zeker eens over de Kettingbrug. Dit was de eerste brug die de twee delen met elkaar verbond. Er zijn trouwens wel meerdere mooie bruggen in de stad en telkenmale kan men vanaf de brug genieten van mooie panorama’s.
  • Eekhoorns spotten kan men doen op het Margitsziget, of Margaretha-eiland. Het is een groen eiland op de Donau en meet 2,5 op 0,5 kilometer. Locals gaan er hardlopen en in de zomer is relaxen er een zalige bezigheid. Voor de rest kan men er zich heerlijk ontspannen: Japanse tuin, muziekfontein, een watertoren, zwembaden, wellness, openluchttheater en een kleine zoo kan men er opmerken.
  • Dankzij een rondleiding met een gids door de stad zal men de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest ontdekken. Zo’n free walking tour neemt al gauw enkele uren in beslag en zal zich voornamelijk op de gratis zaken. Zeker een aanrader om dit op de eerste dag van het verblijf te organiseren. Op die manier kan men een algemeen beeld van de stad vormen. Echt gratis is het niet, want na afloop vraagt de gids vaak een vrijblijvende bijdrage.
  • Iedere zondagmorgen kan men een boerenmarkt opmerken in Szimpla Kert.


De mooie beelden en historische gebouwen kan men trouwens altijd gratis bezichtigen. Boedapest beschikt over een gebruiksvriendelijke metro, maar toch raden we je aan om véél al wandelend te doen. De dynamiek van de stad ervaar je het best door (doelloos) rond te dwalen.

Meteen boeken!

De schoonheid van Boedapest zelf ontdekken kan door zelf eens af te zakken richting Hongarije. Tegenwoordig kan men voor minder dan 30 euro een ticket boeken richting de stad en met wat handbagage kan men er zeker enkele dag vertoeven. Boek minimaal twee nachten in een hotel en bij voorkeur in (of rond) het hoogseizoen. Alhoewel de winterperiode ook een leuke periode is om enkele dagen rond te dwalen in de stad. Kerstmarkten en een mooi verlichte binnenstad zijn dan de troeven. Enkele dagen op voorhand eens het weerbericht nakijken. Regen en koude zijn geen drama, maar slecht voorbereid zijn op deze omstandigheden is natuurlijk minder leuk. Geniet van de vakantie en ontdek de stad ten volle.

TIP: Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Oekraïene, GriekenlandPolen, TsjechiëSlowakije, Slovenië, KroatiëRusland, …

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder