Kroatië ⋆ Dubrovnik

Kroatië ⋆ Dubrovnik

Het Kroatische Dubrovnik is een hemelse plek op aarde. Kroatië is een veelzijdig land en heeft op toeristisch vlak een hoop te bieden. Het Nationaal Park met de Plitvicemeren, hoofdstad Zagreb, steden Pula en Zadar en een hoop eilanden lokken in het hoogseizoen een hoop toeristen naar het land. Ook Dubrovnik is een geliefkoosde bestemming voor citytrip. De stad is al lange tijd populair, maar sinds de serie ‘Game Of Thrones‘ kan men spreken van een ongekende aantrekkingskracht. Een deel van de serie werd opgenomen in de stad en de toeristische populariteit steeg sindsdien enorm. Mede door deze enorme toename in het aantal toeristen kan het nogal eens onaangenaam druk zijn. Probeer de citytrip dus verstandig te plannen (hoofdseizoen is soms niet zo’n goed idee).

De ligging van de stad is ietwat ongelukkig, zo gans in het zuiden van Kroatië. De afstand tussen Brussel en de stad bedraagt maar liefst 1900 kilometer. Een autovakantie is dus – gezien de hoge kosten en de verre afstand – minder logisch, maar men kan wel perfect een ‘fly en drive’ boeken en op die manier Kroatië verkennen. In dit artikel richten we ons op een citytrip richting Dubrovnik en de aandacht gaat dan ook enkel uit naar de stad en naar de omliggende omgeving. Op die manier kan men zeker een tijdje vertoeven aan de Dubrovnik Riviera.

… officiële landstaal Kroatisch (Italiaans), hoofdstad Kroatië Zagreb ⋆ 56.594 km² ⋆
4.227.746  inwoners ⋆ munteenheid: kuna ⋆ utc +1 (zomer +2) ⋆ nationale feestdag: 25 juni …

De historische binnenstad

We landen op Dubrovnik Airport en 15 kilometer later bereiken we de stad. De reden waarom we afzakken naar Dubrovik is simpel: de historische, omwalde binnenstad is een streling voor het oog en tevens staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We illustreren aan de hand van een foto:

Dubrovnik

De historische stadsmuren kan men bewandelen en op die manier heeft men een goed zicht op de ‘rode daken’. Dubrovnik wordt niet voor niets ‘stad van de rode daken’ genaamd. De verdedigingsmuren en de forten van de stad behoren tot de best bewaard gebleven muren van Europa.

De stradun is de hoofdstraat. De glimmende weg loopt tot aan de haven en meet zo’n 300 meter. Het is de drukste straat van de stad. Eens afwandelen en genieten van de prachtige, historische gebouwen is de boodschap. Onderweg – aan de drukke Stradun en in de smalle steegjes – kan men volgende bezienswaardigheden opmerken: Kathedraal van Dubrovnik, Oude Synagoge, Franciscanenklooster, Sponzapaleis en Rectorenpaleis. Ook Fort Lovrijenac kan men bezoeken.

Niet ver van de stad kan men trouwens de berg Srd opmerken. Op een hoogte van iets meer dan 400 meter kan men genieten van een fraai zicht op de stad en de haven van Dubrovnik (zie foto in dit artikel). Men kan per kabelbaan afzakken naar de top. Eenmaal boven kan men genieten van een (peperduur) drankje ;-(

In de buurt van Dubrovnik

De historische binnenstad is best klein en men kan er geen drie dagen vertoeven. Alhoewel: ronddwalen door de straatjes is een leuke bezigheid. De stad eens ’s morgens, s’ middags en ’s avonds bezoeken volstaat tijdens een trip. Gelukkig kan men in de nabije omgeving nog enkele uitstapjes plannen.

Enkele zaken in de buurt van Dubrovnik:

  • Men kan een hoop veerboten opmerken in Dubrovnik. Neem de boot eens naar het eiland Korcula. Ook daar kan men een heerlijke plek opmerken. Het eiland staat bekend als de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Marco Polo.
  • Op 10 minuten van Dubrovnik kan men het eiland Lokrum – een natuurreservaat met een hoop pauwen en een Benedictijns Klooster. Leuk om er eens rond te dwalen (2 kilometer lang, 500 meter breed).
  • Iets minder dan een uurtje rijden en men bereikt Ston en Mali Ston. Bekend vanwege de oesterkwekerijen, maar ook de gigantische muren van Ston zijn een streling voor het oog.
  • Verken ook eens het nieuwe gedeelte van Dubrovnik. Het deel buiten de muren dus. Hier kan men prachtige stranden opmerken en ook nachtbrakers zijn hier welkom. Shoppen behoort ook tot de mogelijkheden.
  • Excursie: baai van Kotor in Montenegro.
  • Excursie: Mostar bezoeken en de Kravica-waterval bezoeken in Bosnië-Herzegovina.

Tijdens een Dubrovnik citytrip is de kans dus groot dat men ook nog wat andere Kroatische parels gaat verkennen. Er zijn een hoop mogelijkheden. Veel eilanden, leuke plekjes, prachtige natuur en gastronomie komen er samen.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder