Portugal ⋆ Lissabon

Portugal ⋆ Lissabon

De hoofdstad van Portugal trekt jaarlijks een hoop toeristen. Jaar na jaar wint de stad aan populariteit en de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit eigenlijk niet onterecht is. Lissabon is één van de mooiste Europese steden indien we ons beperken tot de grootsteden. De stad is gebouwd op 7 heuvels en dit brengt een hoop mooie panorama’s met zich mee. Ook de Taag en de Atlantische Oceaan liggen nabij. De nabijheid van water biedt altijd een meerwaarde.

In het hoogseizoen kan men zich verfrissen in het water en wat uitrusten. Een leuke eetcultuur, prachtige pleinen, nog meer historische gebouwen, bezienswaardigheden in overvloed en dat veelal alles onder een stralende zon, … Dat vat de stad zowat samen. Hoogtijd om een citytrip richting Lissabon te plannen dus.

… officiële landstaal Portugees, hoofdstad Portugal Lissabon ⋆ 92.212 km² (0,5% water) ⋆ 10.302.674 inwoners ⋆ munteenheid: Euro ⋆ UTC 0 (zomer +1) ⋆ Nationale feestdag: 10 juni …

Lissabon bezoeken? Niet te missen!

Het antwoord op deze vraag is simpel: de stad is best subliem. De stad bestaat uit meerdere wijken en veelal kan men alles verkennen zonder gebruik te maken van het openbaar vervoer. Lissabon komt ook het best tot zijn recht al wandelend. De graffitikunsten, de prachtige gebouwen en de schoonheid van de kleine dingen ontdekt men zo het best.

Er zijn enkele zaken die men absoluut niet mag missen tijdens een bezoekje aan de stad. Een kleine samenvatting van de voornaamste bezienswaardigheden:

Lissabon

Eén van de drukst bezochte delen van Lissabon is Belém. Dit deel ligt op zo’n 5 kilometer van het stadscentrum. Langs de oevers van de Taag kan men de afstand al wandelend afleggen, alhoewel wij de tram aanraden. Eenmaal ter plaatse sprint het Jerónimos klooster in het oog. Het stamt uit de tijd van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Dankzij de ontdekking van de nieuwe vaarroute naar Indië werd de Portugese koning aardig rijk en men uitte dit met de bouw van een kostbaar monument. Vlakbij kan men de Belém toren opmerken. Het uitzicht boven is niet meteen subliem. In de stad zijn er mooiere panorama’s op te merken. Na al dat bezichtigen is er sprake van een kleine honger en dan kan men eens een streekproduct uitproberen: Pastéis de Belém. In de buurt ligt trouwens ook het Palácio Nacional da Ajuda. Het is een beetje een verborgen parel. Vele toeristen vergeten deze historische pracht te bezoeken.

Het kasteel van São Jorge

In het hart van de stad kan men een hoop opmerken.Het kasteel van São Jorge torent boven de stad uit. Zo’n kasteel biedt altijd een meerwaarde. Het heeft namelijk iets mythisch. Ook het Pantheon kan men aantreffen. Dit is ook een ietwat vergeten bezienswaardigheid van de stad. Vergeet het niet aan te vinken op het ’to do’ lijstje en eenmaal ter plaatse kan men ook eens het dakterras inspecteren.

Het Azulejos museum in combinatie met de Madre Deus kerk is ook een leuke activiteit. Wat rondslenteren in de stad en meteen vallen de overdrukke trams op. Deze voeren je door de wijken en op die manier krijg je ook een goed beeld van de stad. In het hoogseizoen zijn ze wel ietwat oncomfortabel: druk en snikheet binnen. Het is wel een efficiënte manier om de hoogteverschillen op een niet uitputtende manier te overwinnen.

Verder zijn er ook nog de botanische tuinen, de pleinen, de stranden en ook de mercato alwaar men kan proeven van een hoop lokale lekkernijen. Ook de Portugese gastronomie, de gastvrijheid en de heerlijke sfeer ’s avonds maken deel uit van een geslaagde stedentrip. Kortom: de beste manier om dit alles te ontdekken is door dit alles met eigen ogen te aanschouwen. Er zijn een hoop mogelijke Europese bestemmingen, maar Lissabon staat vaak in de top 5 van mooiste steden.

En die schoonheid komt volledig tot zijn recht in Sintra. Koop een treinticket in het station van Lissabon en 20 minuten later bereik je de stad. Het Paleis van Pena is een feeërieke plek, maar ook de omgeving loont de moeite. Vertrek vroeg richting de plek en ga pas ’s avonds terug naar de hoofdstad, het loont absoluut de moeite.

Het Paleis van Pena

Gratis zaken in Lissabon

de Portugese hoofdstad staat niet meteen gekend als dure stad, maar men kan moeilijk beweren dat het een goedkope plek is. Portugal mag dan wel beschouwd worden als een relatief goedkoop land, maar in een hoofdstad gelden altijd andere regels. Ook daar gaan de prijzen gewoon mee me het toerisme. Een terrasje in het toeristische centrum zal meer kosten dan ergens een terrasje in het Portugese binnenland.

Enkele gratis zaken die men tijdens een Lissabon citytrip beslist niet mag missen:

  • Een leuke – en soms zeer goedkope – manier om een stad te verkennen is middels een ‘free walking tour‘. Een gids maakt een ferme wandeling van een uur of twee en vertelt ondertussen een hoop interessante weetjes. Na afloop schat je de gids naar waarde en geef je hem een fooi.
  • De Miradouros of uitzichtpunten zijn een streling voor het oog. De stad is gebouwd op enkele heuvels en er zijn dus ook enkele leuke punten alwaar men een mooi zicht heeft over bepaalde delen van de stad. Enkele punten zijn populair en men kan er drankgelegenheden en een terras opmerken. Anderen zijn dan weer best bescheiden. Hier de zonsondergang aanschouwen is een romantisch gegeven.
  • Een Lisboa Card is een eenmalige investering, maar men krijgt gedurende de Lissabon citytrip wel een hoop voordelen in ruil. Vele musea en andere bezienswaardigheden kan men na aanschaf van de kaart gratis bezoeken, of men krijgt een leuke korting. Een hoop museau kan men dagelijks gratis bezoeken, andere dan weer iedere zondag en een deel enkel de eerste zondag van de maand.
  • Al wandelend kan men Lissabon het best verkennen. Op die manier komt men de prachtige pleinen (onder andere Rossio en Praça do Comércio) automatisch tegen. Ook de historische gebouwen zijn een streling voor het oog? Je hoeft niet overal entreegelden te betalen, soms is het voldoende om gewoon eens algemeen te kijken naar een zeker gebouw om een goede indruk te krijgen.
  • Kerken hebben een aanzienlijke maatschappelijke waarde en die bouwwerken zijn vaak ook best indrukwekkend. Stap zeker eens volgende kerken binnen: Sé kathedraal in AlfamaIgreja de Sao Roque in Bairro Alto of Igreja de Memoria in Belém.
  • De hoofdstad van Portugal is de stad van de streetart.
  • Tot rust komen in Parque dos Poetas;
  • Lissabon ligt aan de Taag en men kan pal in het centrum wel wat zonnebaden, maar de mooiste stranden liggen toch wel in de omgeving van de grootstad. Onder andere de stranden van de steden Cascais en Estoril zijn in de zomer geliefkoosde plekken om wat verkoeling op te zoeken.
  • De promenade langs de oevers van de Taag is een zalige plek om even tot rust te komen. Kunstwerken, terrasjes en straatmuzikanten merkt men er op. Neem even een kijkje op het Praça do Comércio (centraal plein aan de Taag) en je merkt meteen op wat we bedoelen. Sportievelingen kunnen hier ook een hardloopje doen zonder al te veel hoogtemeters te trotseren.

 

De leukste en leerrijkste manier om Lissabon te verkennen is middels enkele fikse wandeltochten. Wijk van de hoofdbanen af en bewandel de kleinere steegjes. Automatisch komt men de voornaamste Lissabon bezienswaardigheden tegen. Denken we maar aan gigantische gebouwen en pleinen, maar vergeet niet dat de pracht van de stad ook vaak vervat zit in kleinere zaken. Deze zaken staan nauwelijks vervat in reisgidsen en ontdekt men eigenlijk volledig zelf.

Lissabon of Porto

Indien men moet kiezen, opteer dan voor Lissabon in combinatie met Sintra. Als er een mogelijkheid is, plan dan ook een dag of twee richting Porto. De stad aan de Douro is kleiner en perfect te doen in combinatie met 1 hotelovernachting (tenzij men de groene omgeving van de Douro ook wenst te verkennen natuurlijk). Lissabon is een grootstad en daar trekt men het beste een dag of 3 à 4 voor uit. Het zicht op Porto vanaf de oevers van de Douro is wel memorabel – echt een prachtig, romantisch plaatje.

Douro

Idealiter neemt men een vliegtuig richting Porto en daar boekt men twee dagen later een treinticket naar Lissabon. Een terugvlucht boekt men dan natuurlijk via Lissabon. Op die manier ontdek je de twee grootsteden van Portugal en hoef je helemaal niets te missen.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder