Portugal ⋆ Porto

Wanneer we denken aan een Portugese citytrip, dan is de kans groot dat we meteen aan Lissabon denken. De eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat Lissabon de mooiste stad is van Portugal en absoluut een tripje van 3 à 4 dagen waard is. Porto is kleinschaliger en kan men in een dag of twee het beste verkennen. Eventueel ontdekt men ook de prachtige groene omgeving van de Douro.

In het beste geval plan je een soort van kleine Portugal rondreis. Landen in Porto, nadien per trein doorreizen naar de hoofdstad en daar dan ook het vliegtuig pakken naar huis. Op die manier ontdekt men de twee mooiste steden van het land tijdens één enkele trip. Porto is zeker een leuke bestemming en we illustreren dit aan de hand van één enkele foto:

Porto
… officiële landstaal portugees, hoofdstad Portugal Porto ⋆ 92.212 km² (0,5% water) ⋆
10.302.674 inwoners ⋆ munteenheid: euro ⋆ utc +0 (zomer +1) ⋆ nationale feestdag: 10 juni …

Net zoals in Lissabon ken men ook in Porto aardig wat hoogteverschillen opmerken. Op de oevers van de Douro – in Vila Nova de Gaia – kan men bovenstaand beeld opmerken. Een waanzinnig mooi zicht op de stad Porto.

De stad kent trouwens wel meerdere mooie uitzichtpunten. In het hoogseizoen zijn dit vaak de plekken waar toeristen en locals een tijdje vertoeven. Hier een fles port openen en ondertussen genieten van de zonsondergang is een leuke bezigheid.

De voornaamste bezienswaardigheden in Porto

Tijdens een stadsbezoek is het vaak de bedoeling om zaken te ontdekken. Het historische centrum van de stad Porto is best klein en de meeste bezienswaardigheden komt men automatisch tegen tijdens een fikse wandeling. Niet enkel in deze Portugese stad raden we je aan om de wandelschoenen aan te trekken, maar eigenlijk tijdens elke citytrip. Wandelen is de beste manier om te ontdekken en verkennen. Porto is voornamelijk bekend vanwege de drank, de port. Op de oevers van Vila Nova de Gaia kan men genieten van een mooi zicht, maar daar vindt men ook de bekendere stokerijen. Sinds de 17e eeuw wordt de ‘lekkernij’ gemaakt in de stad. De meest bekende port is die van Sandeman, maar er zijn er een hoop meer. Een rondleiding volgen door zo’n wijnkelder is een leerrijke ervaring.

Het oude centrum wordt ook wel eens de Ribeira genaamd. De smalle steegjes, kleurrijke huizen aan de kade, steegjes en lokale markten zijn de kenmerken. Daar aan de oevers is het vaak een gezellige bedoening. Afgeladen volle terrasjes, heerlijk uitzicht en vaak ook nog eens een lekker weertje.

De top van de Torre dos Clérigos – hoort bij de Igreja dos Clérgos – ziet men bijna vanuit alle panoramapunten en is dus een belangrijke toren. Beklim de 225 trappen en op 76 meter hoogte kun je vanuit de barokke toren genieten van een fraai zicht. Andere historische gebouwen en bezienswaardigheden: Kathedraal Sé, Casa de Música, de Luis 1 brug, Mercado Ferreira Borges, Church of São Francisco met de Palácio da Bolsa en dan natuurlijk nog enkele groene zones: Jardins do Palácio de Cristal en het Parque de Serralves

Porto citytrip portugal

Eén van de mooiste boekhandels kan men ook bezoeken. De Livrario Lello & Irmão is een streling voor het oog. Het is een streling voor het oog en een fotootje waard. Jammer genoeg is het er vaak onaangenaam druk. Véél boeken worden er wellicht niet meer verkocht. Een toegangskaartje kost iets van 5 euro en vaak kan men een wachtrij opmerken. Een ware goudmijn dus.

In de nabije omgeving kan men ook de prachtige vallei rond de Douro opmerken. In de betoverende vallei groeien de druiven voor de beroemde Port- en Douro-wijnen. De eindeloze wijngaarden in een uniek decors worden vaak per boot ontdekt.

Een Porto stedentrip

De twee steden Lissabon en Porto worden vaak vergeleken, maar ‘kiezen is altijd een beetje verliezen’. In een lijstje met top 10 Europese steden zal Lissabon altijd opduiken. Porto is kleiner en niet echt een metropool, maar desondanks zeker een bezoek waard. Eventueel kan men de nabijgelegen Douro vallei bezoeken en in het beste geval kan men de twee grootste steden bezoeken tijdens één enkele trip. De afstand tussen de twee steden bedraagt 300 kilometer en er zijn rechtstreekse treinverbindingen. Ongeveer halverwege komt men de studentenstad Coimbra tegen. Een levendige studentenstad alwaar de belangrijkste bezienswaardigheid de oudste universiteit van Portugal – en tevens één van de oudste van Europa – is. Ook daar ken men tijdens een roadtrip best een hotelovernachting boeken.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder