Slovenië ⋆ Ljubljana

Slovenië ⋆ Ljubljana

Belgen trekken in de zomer massaal naar Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Autoreizen zijn er ongekend populair. Logisch ook, het is relatief goedkoop en ter plaatse de wagen ter beschikking hebben is altijd een pluspunt. In dit artikel bespreken we Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Men kan de stad perfect bezoeken dankzij de Ljubljana Airport, maar wat ons betreft heeft men een wagen nodig ter plaatse. Niet om de hoofdstad te bezoeken, want ik vermoed dat het centrum van de stad bij de kleinste van Europa behoort, maar wel om de prachtige omgeving te ontdekken. Eventueel kan men dus goedkope vliegtickets zoeken richting Slovenië, ter plaatse een wagen huren en vervolgens wat rondtoeren door het kleine (maar veelzijdige) Slovenië.

… officiële landstaal Sloveens, hoofdstad Slovenië Ljubljana ⋆ 20.373 km² (0,6% water) ⋆
2.102.678  inwoners ⋆ munteenheid: Euro ⋆ UTC +1 (zomer +2) ⋆ Nationale feestdag: 25 juni …

Ljubljana

De hoofdstad – en tevens grootste stad – van Slovenië ligt centraal in het land en is gelegen aan de rivier de Ljubljanica. Het stadscentrum is relatief klein en de stad wordt vaak bezocht als daguitstap. Toeristen vertoeven aan het meer van Bled, of Bohinj (zie hotel aan het meer van Bohinj), en komen dan in een dag de stad bezoeken. Uiteraard een goed idee, want eerlijk is eerlijk: zo’n kleine, compacte Europese hoofdstad is gewoonweg subliem.

Ljubljana

De oude stad kent gebouwen en bouwwerken met een lange geschiedenis. De drie bruggen in combinatie met de roze kerk vormen het hart van de stad en samen met het kasteel “Ljubljanski Grad” is het één van de voornaamste bezienswaardigheden. Wandel door het park Tivoli, een boottocht over de rivier, de markt bezoeken en slenteren langs de rivier zijn zaken die men zeker moet ondernemen tijdens een uitstap naar de hoofdplaats. De rivier speel trouwens een prominente rol in de stad en men kan dan ook een groot aantal drankgelegenheden opmerken. Hier een drankje nuttigen en even op krachten komen alvorens de klim naar het kasteel te starten kan.

Slovenië rondreis

Het land heeft een hoop te bieden. In het noorden merkt men de Sloveense Alpen op. De hoogste berg is Mount Triglav met 2864 meter. Dankzij een meerdaagse trekking kan men de top bereiken. In dit deel treft men watervallen aan en prachtige natuur. Wandelaars en fietsers komen zeker aan hun trekken. Een mooi deel is de vallei van de Soca. Men kan dit deel verkennen door de alpenweg te nemen richting een hoogte van meer dan 1600 meter. Een hoop haarspeldbochten en natuurpracht wachten op je.

Slovenië citytrip

Iets verder vindt men de meren van Bled en Bohinj. Voornamelijk dat eerste meer is ongekend populair bij de toeristen, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het tweede meer mooier (en rustiger) is. Een oase van rust in combinatie met de mythische berg de Triglav op de achtergrond, idyllisch. Naast bergen kan men ook een korte kustlijn van zo’n 50 kilometer opmerken. Onder andere Piran, Koper en Izola kan men hier opmerken. Cultureel gezien is ook Maribor een vermelding waard, de tweede grootste stad van het land is in het noordoosten van Slovenië gelegen.

Vergeet dus die Ljubljana citytrip en opteer voor een heuse Slovenië rondreis. Het land is best klein en alle hoogtepunten bezoeken met de wagen vormt dan ook niet echt een probleem.

TIP: Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Oekraïene, GriekenlandPolen, TsjechiëSlowakije, HongarijeKroatiëRusland, …

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder