Slowakije ⋆ Bratislava

Slowakije ⋆ Bratislava

Sinds het jaar 1996 is Bratislava de hoofdstad van het land Slowakije. De stad beschikt over een gunstige ligging aan de Donau, maar haar geschiedenis kan moeilijk als rustig worden beschreven. Aan de andere kant heeft de roerige geschiedenis van deze plaats er wel voor gezorgd dat er verspreid over de stad Bratislava prachtige, historische bezienswaardigheden zijn terug te vinden. Deze bezienswaardigheden worden evenwel afgewisseld met aantrekkelijk ogende, moderne gebouwen. De gastvrije bevolking waar Bratislava bekend om staat zorgt er tot slot voor dat je jouw verblijf in de Slowaakse hoofdstad niet snel meer zal vergeten.

bratislava

Perfect te combineren met een bezoek aan Wenen

Het relatief onbekende karakter van Bratislava zorgt er voor dat de stad in de praktijk vaak wordt bezocht in combinatie met Wenen in Oostenrijk. Dat is perfect mogelijk, want de beide steden zijn slechts op een boogscheut van elkaar terug te vinden. Voor Bratislava geldt verder dat ze beschikt over een gematigd landklimaat. In het bijzonder onder invloed van de gebergtes in de buurt kan er worden vastgesteld dat er vrij weinig neerslag valt in de stad.

De zon is dan ook bijzonder vaak van de partij. De zomers zijn er lekker warm terwijl de winters eerder aan de koude kant zijn. Echt koud met temperaturen die tot ver onder het vriespunt vallen wordt het in de Slowaakse hoofdstad Bratislava eigenlijk nooit.

Een korte geschiedenis van Bratislava

Voor een aanzienlijke tijd, meer bepaald van het jaar 907 tot het jaar 1848 was het zo dat Bratislava geen deel uitmaakte van Slowakije, maar wel toebehoorde aan Hongarije. In het jaar 1848 ontstond er een Slowaakse beweging in de stad waarna er voor werd gekozen om Boedapest terug de belangrijkste rechten te verstrekken in Hongarije. In het jaar 1939 werd er voor gekozen om Bratislava uit te roepen tot hoofdstad van de Slowaakse marionettenrepubliek welke onder leiding stond van Tiso. Waarom werd er naar Slowakije verwezen als zijnde een marionettenrepubliek? Zeer eenvoudig, omdat het land er om bekend stond nauwe connecties te onderhouden met nazi-Duitsland. Ze bleek overigens ook bijzonder afhankelijk te zijn van dit land. Na de val van het communistische regime vond er in het jaar 1993 een vreedzame splitsing plaats tussen Tsjechië en Slowakije. Bratislava werd uiteindelijk uitgeroepen tot hoofdstad van Slowakije en dat is ook op vandaag nog steeds het geval.

Ontdek de interessante bezienswaardigheden van Bratislava

Er zijn verspreid over de stad Bratislava menig aantal verschillende bezienswaardigheden terug te vinden die je gezien moet hebben. Eén van deze bezienswaardigheden is ‘Hlavné Námestie’, het zogenaamde hoofdplein van de stad. Dit is uiteraard het belangrijkste plein van Bratislava en dateert uit de veertiende eeuw. Langs het plein zijn er verschillende, prachtige gevels terug te vinden welke beschikken over allerhande pasteltinten. Enkele belangrijke gebouwen welke zijn terug te vinden langs het plein zijn met name het Oude Stadhuis, het Paleis van de Primaat evenals de zogenaamde Maximiliaanfontein.

Het absolute symbool van de stad Bratislava is de zogenaamde ‘Bratislava Burcht’. Het betreft hier een burcht welke is terug te vinden op een heuvel aan de Donau. Het hoekige kasteel werd gebouwd ten tijde van de vijftiende eeuw, maar heeft een bijzonder roerige geschiedenis gekend. In het jaar 1811 zorgde een grote brand er bijvoorbeeld voor dat de burcht nagenoeg volledig in de as werd gelegd. Het was pas rond het jaar 1950 dat men er voor koos om te starten met restauratiewerken aan het kasteel. De burcht is vandaag terug in ere hersteld en biedt bezoekers een geweldig uitzicht over de stad.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen