Spanje ⋆ Barcelona

Spanje ⋆ Barcelona

Spanje is qua stedentrips een populaire bestemming. Het land heeft dan ook een hoop te bieden. Niet enkel qua historische steden, maar ook het klimaat werkt mee. Een hoop zondagen lokt ook in het voor- en najaar een hoop toeristen naar het zuiden. De eeuwige strijd tussen de Catalaanse stad Barcelona en de Spaanse hoofdstad Madrid blijft duren. Beiden claimen ze mooiste stad te zijn. De beste manier om een mening te formuleren is door zelf eens af te zakken naar beide grootsteden. De één houdt van de kleinschaligheid van Madrid en de ander zal het dan weer meer begrepen hebben op de drukte van Barcelona. In dit artikel gaan we dieper in op een citytrip naar Barcelona. Kwestie van tamelijk goed voorbereid aan te komen. Op die manier kan men de tijd efficiënter spenderen en net dat is de bedoeling bij een bezoekje aan een vreemde stad. (ook andere leuke Spaanse bestemmingen).

… officiële landstaal Spaans, hoofdstad Spanje Madrid ⋆ 505.992 km² (1,04% water) ⋆
50.015.792 inwoners ⋆ munteenheid: euro ⋆ utc +1 (zomer +2) ⋆ nationale feestdag: 12 oktober …

De Catalaanse stad is één van de populairste Europese bestemmingen. Dat toerisme levert een hoop op. Het is geen geheim dat Barcelona best duur is. Qua accommodatie valt het allemaal nog mee. Een hoop woningen werden in het verleden opgekocht en werden omgetoverd tot hotels en appartementen. Een betaalbare kamer vinden is een gemakkelijk opdracht, gezien de enorme concurrentie. Qua bezienswaardigheden is het een ander verhaal. De entreetarieven zijn aan de hoge kant en een hoop attracties en historische gebouwen kan men enkel betreden na het aankopen van een entreeticket. Een stedentrip draait om ontdekken en dan zit er vaak niets anders op dan (online) een ticket aan te kopen. De mooiste zaken van de stad ontdekken zal dus aardig wat kosten. Men kan zeker besparen door op voorhand speciale toeristenkaarten aan te kopen. 

Barcelona bezoeken, de voornaamste hoogtepunten

De stad is een opeenstapeling van hoogtepunten. Eenmaal aangekomen in de stad zal de hotelmedewerker je wellicht een amateuristisch kaartje geven ter oriëntatie. Het hotel en enkele belangrijke punten in de buurt worden aangeduid. In het beste geval werd er reeds op voorhand een onderzoek gedaan en was men dus al op de hoogte van deze zaken.

Tijdens een citytrip Barcelona valt veel te beleven. De stad is onlosmakelijk verbonden met de architect Gaudi en een hoop attracties kan men dan ook verbinden met deze naam. De Sagrada Familia, Park Guëll en Casa Mila & Casa Battló van Gaudi zijn stuk voor stuk een streling voor het oog.

Barcelona
barcelona spanje

Verder mag men ook de bekendste laan – Las Ramblas – niet vergeten te melden. Halverwege de drukke Catalaanse laan kan men de gigantische versmarkt – Mercat de la Boqueria – aantreffen. De haven en de stranden mogen ook op het lijstje van ’te bezoeken’ staan en dan vergeten we nog de talloze interessante musea (onder andere het Picasso Museum is een aanrader). Voetballiefhebbers moeten dan gegarandeerd een match meepikken van één van de beste teams ter wereld.

Op de Montjuïc kan men genieten van een fraai panorama over de stad. Op de bekende berg kan men ook een hoop bezienswaardigheden opmerken: Palau Nacional, Fundació Joan Miró, Poble Espanyol, het Olympische stadion, de kabelbaan (leuk voor de kinderen) en aan de voet van de berg kan men ook de magische fonteinen opmerken. Op bepaalde tijdstippen kan men hier een leuk licht-, water- en geluidspektakel opmerken.

Montjuïc

Verder zit de pracht van de stad vaak in kleine dingen. Lantaarnpalen op pleinen, straatmuzikanten, prachtige gevels, panorama’s, authentieke winkeltjes, genieten van een cocktail op een dakterras en dergelijke ontdekt men het best zelf.

Gratis zaken

Gelukkig moet men niet voor alles betalen. Sommige zaken zijn volkomen gratis. We beginnen met een fikse wandeltocht doorheen de stad. Dit kan op eigen initiatief, maar men kan ook deelnemen aan een zogenaamde ‘free walking tour‘. Een geleerde gids vertelt dan zaken omtrent de stad en de hoogtepunten. De tours kan men in verschillende talen volgen en er zijn ook verschillende thema’s. Onder andere een tocht specifiek gericht op Gaudi, of een tocht gericht op het verleden kan men volgen. Helemaal gratis is het niet, want na afloop vraagt de gids een fooi. Het is dan aan jezelf om de gids naar waarde te schatten. Volkomen gratis zijn volgende zaken wel:

  • Een deel van het Park Güell kan men gratis bezichtigen. Het mooiste deel is betalend, maar het gratis gedeelte is zeker de moeite waard indien men niet van plan is om het andere deel te bezichtigen. In de buurt ligt trouwens een ietwat onbekende plek onder de toeristen: Bunkers del Carmel – hier kan men genieten van een fraai zicht over Barcelona.
  • Aan de voet van het Palau Nacional op de Montjuïc kan men de Font Magica opmerken, de magische fontein. Een spektakelshow met licht, water en geluid.
  • Sommige musea zijn op bepaalde tijdstippen gratis. Donderdag en de eerste zondag van de maand kan men het Picasso museum gratis betreden. Zondag zijn trouwens volgende zaken ook volkomen gratis: het kasteel van de Montjuïc, Museu de l’Historia de Catalunya en de botanische tuinen.
  • De haven van Barcelona.
  • In het toeristische hart van de stad merkt men Las Ramblas op, een laan van maar liefst 1,2 kilometer. Het is wellicht het drukste punt van Barcelona en het wordt eigenlijk door veel toeristen ervaren als ‘onaangenaam druk’. Zintuigen prikkelen doe je trouwens op de Mercat de la Boqueria, een gigantische versmarkt.
  • De meest luxueuze winkelstraat is Passeig de Garcia. Hier treft men de gebouwen Casa Mila en Casa Battlo aan. De entreeprijzen zijn fors, maar de gevels van de woningen kan men volkomen kosteloos bewonderen.
  • Parc de la Ciutadella
  • De stranden van Barcelona.

Algemene tips Barcelona citytrip

  • Van de luchthaven naar het centrum gaan is beste gemakkelijk. Bussen, taxi’s, privévervoer en treinen staan klaar om de toeristen naar het stadscentrum te vervoeren. De bussen zijn wat ons betreft het beste. Relatief goedkoop, best comfortabel en niet al te moeilijk.
  • Ergens iets eten in de grootstad? Zoek op voorhand enkele goede restaurantjes op in de buurt. Paella kan men in honderden zaken eten, maar in vele gevallen (zeker in het toeristische hart van de stad) zal het een maaltijd van ondermaatse kwaliteit zijn.
  • Tapasbars zijn er populair. Soms is het mogelijk om voor een relatief kleine som geld tamelijk veel tapas te bikkelen en in het beste geval krijgt men er nog een overheerlijke cocktail bij. Denk dan aan iets in de trend van 8 euro = cocktail + onbeperkt tapas. Altijd leuk!
  • De Mercat La Boqueria is gelegen halverwege La Ramblas. Het is een gigantische markt alwaar men de buik zeker kan vullen. Daar wat lokale producten kopen en deze ergens in een plaatselijk plein opeten kan door de geliefde als romantisch worden ervaren.
  • Snikhete dag? Neem een frisse duik in de zee. Steden gelegen aan de zee hebben in de zomer altijd net dat tikkeltje meer.
  • Miljoenen toeristen betekent vaak drukte aan de ingang van attracties. Soms zijn alle tickets voor een bepaalde dag reeds weg. Dergelijke teleurstellingen kan men mijden door op voorhand online tickets aan te schaffen. Vaak is dit ook goedkoper. Mits een goede planning is het zeker mogelijk om enkele zaken op voorhand te reserveren.
  • Barcelona is qua oppervlak best groot. Bekijk op voorhand de ligging van het hotel aan de hand van belangrijke herkenningspunten. Het strand, de Sagrada Familia, La Ramblas en
   Park Güell
   zijn voorbeelden van dergelijke punten.
  • Een toeristenkaart tijdens een citytrip aanschaffen loont de moeite. Zeker in het kader van een goedkope citytrip kan men op die manier aardig wat besparen. De Barcelona Card stelt je in staat om meer dan 70 attracties gratis – of met korting – te betreden en ook enkele van de voornaamste hoogtepunten zitten in het pakket. Zeker eens bekijken dus.
  • Probeer een hotel te zoeken zonder ontbijt. Inderdaad, zonder! Genieten van een ontbijt in de stad is leuker dan telkenmale een buffet voorgeschoteld te krijgen. ’s Morgens vroeg op en telkenmale een andere eetplaats zoeken is meer bevredigend. Ontbijtkoeken kopen en deze vervolgens met zicht op de Sagrada Familia verorberen, beter wordt het niet.
  • FC Barcelona wordt gezien als één van de beste ploegen in de wereld. Hun tempel – Camp Nou – kan men met een gids bezoeken. Een wedstrijd meemaken kan natuurlijk ook. Alhoewel men dit ook op café kan doen ergens in de stad, sfeer verzekerd (bij winst uiteraard).
  • Extra leuke reistips naar Barcelona? Zie leuke Barcelona tips

De beste manier om dit alles te ontdekken is uiteraard om zelf even af te zakken richting Barcelona. Dankzij de goedkope vliegtickets hoeft dit geen fortuin te kosten. Soms sta je voor minder dan 20 euro in de stad, wat eigenlijk ondenkbaar is. Nu nog een goed hotel boeken en de ontdekkingstocht doorheen de metropool kan beginnen.

TIP: Valencia, Madrid, AlbarracinEnkele leuke Spaanse bestemmingen, …

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Cityscape
Wat zijn leuke citytrips?

Nederland is een land vol met prachtige steden die perfect zijn voor een stedentrip. Amsterdam is natuurlijk de meest populaire bestemming, met zijn schilderachtige grachten,

Photo Cityscape
Wat maakt een leuke citytrip?

Het kiezen van de juiste bestemming voor je vakantie is een cruciale stap in het planningsproces. Er zijn talloze factoren waarmee rekening moet worden gehouden,