Spanje ⋆ Madrid

Spanje ⋆ Madrid

In Spanje is de concurrentie qua prachtige steden groot. Madrid en Barcelona kan men zien als de twee grootmachten, maar ook Valencia, Sevilla en Malaga zijn graag geziene steden bij de toeristen. Het zachte klimaat lokt een hoop toeristen naar het zuiden en de gigantische kustlijn helpt zeker bij het creëren van een prachtig vakantiegevoel.

Zonvakanties zijn er in de zomermaanden immens populair. Betaalbaar, niet al te ver weg, zonzekerheid, Europese kwaliteit, uitstekende gastronomie en een hoop Spaanse bezienswaardigheden vatten het zowat samen. In dit artikel bespreken we echter een stad, de hoofdstad: Madrid. Een citytrip richting de hoofdstad is vlot geregeld. Twee uur vliegen en men kan reeds genieten van de historische pracht. Hoogtijd om dat eens te verkennen. Meerdere leuke Spaanse bestemmingen.

… officiële landstaal Spaans, hoofdstad Spanje Madrid ⋆ 505.992 km² (1,04% water) ⋆
50.015.792 inwoners ⋆ munteenheid: Euro ⋆ UTC +1 (zomer +2) ⋆ Nationale feestdag: 12 oktober …

Waarom een citytrip naar Madrid?

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik meer genoten heb van de trip richting Madrid dan de stedentrip in Barcelona. Dit is een persoonlijke gevoel, geen algemeen geldende regel. Barcelona bezochten we in het hoogseizoen en het was er onprettig druk. Ik had ook vaak het gevoel dat alle hoogtepunten verspreid lagen in de stad en bovendien werd de toerist er nogal veel gezien als een ‘wandelende euro’. In Madrid kon men lekker van hoogtepunt naar hoogtepunt slenteren en dit eigenlijk zonder gebruik te maken van het openbaar vervoer. Niet dat Barcelona een slechte ervaring was, maar Madrid voelde beter aan. De twee steden worden jammer genoeg te vaak vergeleken, terwijl een vergelijking niet aan de orde is.

We richten onze pijlen op Madrid. Enkele zaken die men zeker niet mag missen tijdens een stedentrip richting Madrid:
Het centrale plein in de stad – het Plaza Mayor – is een oase van rust. Hier kan men een ‘free walking tour aanvatten. Een gids neemt je mee op pad en vertelt een hoop zaken omtrent de stad. De voornaamste hoogtepunten worden oppervlakkig behandeld. Reken voor dergelijke tocht een uur of 2 uit. Na afloop kan men zelf beslissen hoeveel de tocht waard was. Niet veel verder kan men een ander rustig plein opmerken. Het plein voor het Koninklijk Paleis. Hier kan men het Paleis bewonderen, of men kan het gebouw met 2800 (!) kamers ook gewoon bezoeken.

Plaza Mayor madrid

El Retiro is dan weer een gigantisch stadspark. Voornamelijk in het weekend is het er best druk. Madrilenen komen er de schaduw van de bomen opzoeken en toeristen roeien er wat op het vijvertje. Hier een picknick organiseren is een romantisch gebeuren. In zo’n drukke stad is een gigantische groene zone een verademing. Sportievelingen kunnen hier de nodig kilometers al lopend afleggen.

El Retiro Spanje Madrid

We mogen natuurlijk ook de wereldbefaamde musea niet vergeten. Onder andere het Prado is één van de bekendste musea ter wereld met werk van de grote kunstenaars Francisco Goya, Diego Velázquez en El Greco en het bekendste werk van Picasso – Guernica – kan men dan weer bewonderen in het Centro de Arte Reina Sofia.

Madrid is qua oppervlak best klein en de bezienswaardigheden liggen ook nooit echt ver van elkaar. Vergeet dus zeker de goede wandelschoenen niet mee, ontdek de stad al wandelend en ontdek op die manier het mooiste: het plein La Cibeles, sublieme dakterrassen, het voetbalstadion van de voetbalploeg van Real Madrid (Bernabéu), Plaza Puerta Del Sol, het panoramische zicht vanaf Faro de Madrid en de Mercado de San Miguel zijn zaken die men automatisch wel zal passeren tijdens het rondslenteren.

Tijdens ons verblijf kwam de temperatuur in de buurt van 40°C. Snikheet en vermoeiend. De zomer duurt lang in het Spaanse binnenland en eigenlijk kan men het best voor het hoogseizoen afzakken naar de stad. Het is er dan mooi weer, maar de kans op zeer hoge temperaturen is dan veel kleiner. Ook na het hoogseizoen is het nog een goede periode. Op voorhand even het weerbericht bekijken is de boodschap. Voorspellen ze toevallig enkele dagen meer dan 35°C? Een hotel met zwembad boeken kan dan wel eens een serieuze meerwaarde bieden.

Gratis zaken in Madrid

Een goedkope citytrip richting Madrid regelen kan best. Alles hangt natuurlijk af hoe men de term ‘goedkoop’ definieert. Slapen in een gemeenschappelijke slaapzaal, het uiteten vervangen door een blik bonen uit een plaatselijke shop en nauwelijks bezienswaardigheden verkennen omdat de entreekaartjes te duur zijn, zijn mogelijkheden, maar het is natuurlijk niet verstandig. Hier volgen enkele tips om de trip richting de Spaanse hoofdstad zo goedkoop mogelijk te plannen.

  • De gouden driehoek bestaat uit drie musea: Prado, Reina Sofia en de Thyssen-Bornemisza. Op zekere tijdstippen kan men de kunstgalerieën volkomen gratis bezichtigen. Lange wachtrijen zijn een zekerheid, maar dergelijke kunstwerken gratis kunnen bewonderen is gewoon een noodzakelijkheid.
  • De vlooienmarktEl Rastro, zondagochtend.
  • Op sommige plekken kan men gratis tapas eten. Men hoeft dan wel een cocktail te bestellen, maar vaak wordt een normale prijs gevraagd. Voor 8 euro een heerlijke cocktail en wat smakelijke tapas, het kan perfect.
  • Slenteren over de Gran Via, de bekende winkelstraat van zo’n kilometer lang. Ondertussen kan men de mooie, historische gebouwen aanschouwen.
  • De groene long van de stad is het Retiro Park. Hier kan men ongestoord genieten van de pracht van het park. Een vijver, het Kristallen Paleis en een rozentuin wachten op je.
  • Trek naar het Parque del Oeste (vlakbij het Koninklijk Paleis) en wacht hier de zonsondergang af. Midden in het park staat trouwens een oude Egyptische tempel, vreemd.
  • Astronomie, zwarte gaten, sterren en het zonnestelsel. Klinkt het interessant? In het Planetarium kan men volkomen gratis de kennis van de astrologie wat bijschaven.
  • Het Palaceo Real: Van maandag tot en met donderdag is het paleis de laatste twee uren gratis toegankelijk voor inwoners van de Europese Unie. Identiteitskaart niet vergeten!

Mits een goede planning is het mogelijk om aardig wat te besparen. Het enigste nadeel is vaak dat de tijd beperkt is en dat ook andere toeristen op de hoogte zijn van de ‘gratis tijdstippen’. 35°C en een uur wachten in de volle zon om een kunstcollectie te zien? Betalen en geen wachtrij klinkt dan helaas vaak ook aanlokkelijk.

Barcelona of Madrid?

Onder het motto ‘kiezen is verliezen’ raden we aan om beide steden te bezoeken. Het is onmogelijk om de steden te vergelijken. De hoofdstad van Spanje is kleinschaliger en de bezienswaardigheden liggen er vlakbij elkaar. Het is er minder druk dan in de Catalaanse stad, maar geenszins kan men stellen dat één van de twee steden mooier is. Men zal enkel persoonlijke conclusies kunnen trekken indien men zelf beide steden heeft bezocht. Vergeet trouwens niet dat Spanje meer te bieden heeft dan Madrid en Barcelona. Daar in het zuiden kan men Sevilla en Malaga opmerken. Het Spaanse binnenland heeft ook zo zijn troeven en in het noorden zijn er dan weer de bergen. Ook de kustlijn mogen we niet vergeten. Kortom: Spanje, prachtig vakantieland. Geen tijd te verliezen dus. Boek ergens goedkope vliegtickets en twee uur later sta je in het hart van Spanje.

TIP: Last minute Madrid, Valencia, Barcelona, Albarracin, Enkele leuke Spaanse bestemmingen, …

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen