Hongarije

De beste tips voor een rondreis of roadtrip in Hongarije

Dit mooie Midden-Europese land staat voornamelijk bekend om de hoofdstad Boedapest en het Balatonmeer. Hongarije is geschikt voor ieder type vakantie. De cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Boedapest en zonaanbidders kunnen relaxen aan het Balatonmeer. Ook voor de actievelingen is Hongarije een prima bestemming. Het Balatonmeer leent zich uitstekend voor watersporten. Voor mooie wandelingen kun je het Vértesgebergte bezoeken. Door de vele natuurlijke warmwaterbronnen in Hongarije zijn er meer dan 400 kuuroorden en badhuizen te bezoeken tijdens je reis. Een Hongarije vakantie beleeft men dus het best dankzij een rondreis – op die manier kan men een hoop bezienswaardigheden spotten dankzij een enkele trip.

Over het land Hongarije heeft bijna tien miljoen inwoners en is ongeveer drie keer de grootte van Nederland. De voertaal is Hongaars en er wordt betaald met de Hongaars forint. Door zijn ligging is Hongarije een relatief droogland met relatief veel zonuren. Voornamelijk het oosten van het land is droog. Het land ligt op de scheidingslijn van het landklimaat en zee klimaat. De zomermaanden in Hongarije zijn warm met temperaturen van 25 tot 30 graden. Bij hittegolven kan zelfs een temperatuur van 40 graden worden bereikt. In de wintermaanden zakt de temperatuur tot rond het vriespunt.

Steden en bezienswaardigheden in Hongarije

Boedapest, parel van Hongarije

Zoals eerder genoemd is Boedapest een van de populaire bestemmingen in Hongarije. In deze mooie hoofdstad kun je meerdere dagen vullen. De stad wordt gescheiden door de rivier de Donau in twee delen: Boeda en Pest. In 1873 werden deze twee steden pas samengevoegd tot Boedapest. In het levendige gedeelte Pest vind je het centrum en uitgaansgelegenheden. Boeda is het rustigere gedeelte van de stad. Boedapest bruist van cultuur en heeft veel bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoek brengen aan een badhuis of een van de vele musea.

Het Hongaarse parlementsgebouw

Wanneer je in Boedapest bent is een bezoek aan het Hongaarse parlementsgebouw zeker een aanrader. Dit gebouw was ter ere van het duizendjarige jubileum van Hongarije gebouwd. De bouw van dit indrukwekkende gebouw werd afgerond in 1902 na maar liefst zeventien jaar bouwen. Het Hongaarse parlementsgebouw is het grootste gebouw van Hongarije en heeft een prachtige architectuur. Met zijn grootte en mooie ligging aan de Donau is het gebouw enorm indrukwekkend. Ook de binnenkant van het gebouw is indrukwekkend met een prachtige inrichting en het Gouden Trappenhuis. Je kunt deelnemen aan verschillende rondleidingen met gids in het gebouw.

De Sint Stefanus Basiliek

De grootste kerk van Hongarije vind je in ook Boedapest, aan de Pest kant. Je hoeft geen entree te betalen om de kerk te bezichtigen. Je kunt de Sint Stefanus Basiliek bezoeken voor een interessant stukje geschiedenis. In deze basiliek ligt namelijk de hand van de eerste koning, koning Stefanus, van Hongarije opgeslagen. Een bezoek aan de schatkamer in de kerk is ook mogelijk met een rondleiding. Je kunt ook de hoge toren van de kerk beklimmen. Vanuit de koepel in de toren van de Sint Stefanus Basiliek heb je een prachtig uitzicht over de stad Boedapest.

De grote markthal

Neem een kijkje in deze enorme markthal. Over deze overdekte markt kun je heerlijk struinen en ondertussen genieten van de prachtige architectuur. De hal heeft voor zijn architectuur de prijs voor mooiste markt in Europa gewonnen. Door de mooie grote ramen kun je buiten al zien waarom deze prijs gewonnen is. Op de markt vind je diverse lekkere, verse producten, souvenirs en eetgelegenheden. Veel Hongaren doen hier hun inkopen. Houd je niet van al te veel drukte? Plan je bezoek aan de markthal goed om in alle rust te kunnen genieten.

Halászbástya

Halászbástya is in het Nederlands beter bekend als het Vissersbastion. Dit mooie gebouw was tevens gebouwd voor het duizendjarig jubileum van Hongarije. Het Vissersbastion bevindt zich in het Boeda gedeelte van de hoofdstad. De architect van dit mooie gebouw liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van Hongarije. Zo zijn de koepels van het bastion terug te leiden naar de koepelachtige tenten van de Nomaden. De opvallende zeven torens staan voor de zeven verschillende stammen die er in de veertiende eeuw woonden. Als je in de Boedapest bent is dit gebouw het bezoeken waard.

Het Balatonmeer in Hongarije

Het grootste zoetwatermeer van Europa is het Balatonmeer. Dit prachtige meer wordt omgeven door vulkanische bergen en vele wijngaarden. Het Balatonmeer is een uitstekende bestemming voor zowel een zonvakantie als een actieve vakantie. Ook onder de Hongaren zelf is het Balatonmeer een populaire vakantiebestemming. In de zomer heeft het Balatonmeer een aangename temperatuur van ongeveer 25 graden en leent zich uitstekend voor verschillende watersporten. Met zijn enorme oppervlakte heeft het Balatonmeer natuurlijk meerdere mooie plekken. De mooiste staan hier op een rij.

Balatonfüred

De plaats Balatonfüred is de oudste badplaats aan het Balatonmeer. Balatonfüred staat bekend om zijn kuuroorden. Het centrum van deze plaats is modern met veel restaurants , winkels en mogelijkheden voor ontspanning en sport. Wanneer je graag surft of zeilt is Balatonfüred ook een ideale bestemming. Naast vakantiegangers en badgasten reizen ook veel hartpatiënten af naar Balatonfüred. Naast een van de koolzuurhoudende bronnen bevindt zich namelijk een hartkliniek. Een bezoek aan deze badplaats is goed te combineren met een bezoek aan het schiereiland Tihany.

Tihanhy

Tihany is een schiereiland dichtbij Balatonfüred. Op dit schiereiland kun je de abdij van Tihany bezoeken. In de elfde eeuw is deze abdij gesticht en in de crypte liggen de stoffelijk resten van de koning Andreas. Binnen vind je een indrukwekkend altaar. Verder kun je op Tihany het Openluchtmuseum bezoeken en meer te weten te komen over de geschiedenis van Tihany. In het sfeervolle centrum kun je goed vertoeven door de winkeltjes en restaurants. De bijzondere huizen in dit dorp zijn bijna allemaal gemaakt van tufsteen.

Siófok

Deze badplaats wordt ook wel de hoofdstad van Balaton genoemd. Siófok heeft een strand van ongeveer vijftien kilometer en heeft daarmee het langste strand. Het water in het Balatonmeer is hier ondiep waardoor het een populaire bestemming is voor gezinnen. Jongeren komen ook graag naar de populaire stad om de hele nacht te feesten. Door de vele voorzieningen is Siófok een populaire bestemming en druk bezocht. Als je opzoek bent naar rust is dit misschien niet de plek voor jou.

Vakantie in Hongarije

Een vakantie doorbrengen in Hongarije is dus zeker een goed idee. Mis bovenstaande hoogtepunten niet en in het beste geval organiseer je een kleine rondreis doorheen het land. Op die manier kun je al de mooiste hoogtepunten bezoeken.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder