Luxemburg

Op rondreis naar Luxemburg

Een weekendje Ardennen is voor vele Vlamingen een begrip. Groot gelijk natuurlijk. Het drukke Vlaamse leven ruilt men in ‘de Ardennen’ in voor rust. Bossen, heuvels, prachtige landschappen en panorama’s, charmante dorpjes en onder andere grotten lokken jaarlijks een hoop binnenlands toerisme naar de regio. Ze spreken er ook Frans, dat helpt bij het creëren van een leuk vakantiegevoel. Men kan ook nog iets verder rijden en dan bereikt men buurland Luxemburg. Dit ietwat ondergewaardeerde land is zeker en vast een vakantie waard. Enkele voordelen van een vakantie in buurland Luxemburg:

  • Heerlijk dichtbij. Slechts enkele uurtjes en men is op bestemming.
  • Luxemburg is klein en middels wat rondrijden kan men het beste uit de regio halen. Een rondreis is geboren.
  • Klein, maar zeer veelzijdig. Menig toeristen komen aan hun trekken in het land. Natuurliefhebbers hebben er wel een streepje voor.

Een rondreis in Luxemburg plannen – de voornaamste hoogtepunten

De hoofdstad van Luxemburg

De hoofdplek van de stad mag absoluut niet ontbreken tijdens een heuse Luxemburg rondreis. De stad is een citytrip waard en men kan onder meer volgende bezienswaardigheden ontdekken: Groothertogelijk Paleis, de Kathedraal, de Kazematten, Adolfsbrug, Place Guillaume II, Fort Thüngen, Chemin de la Corniche en meerdere musea. Het is zeker geen grootstad, maar 1 à 2 dagen slenteren en ondertussen de hoogtepunten eens bekijken is altijd een goed idee. Vergeet ook de prachtige vallei Pétrusse niet te bezoeken. Een oase van rust middenin de stad, altijd leuk.

Dal van de Eisch – dal van de 7 kastelen

Niet ver van de hoofdstad kan men in het dal van de Eisch een mooie route opmerken. Het is het dal ‘van de 7 kastelen’. De lengte bedraagt iets minder dan 40 kilometer. Niet alle kastelen kan men bezoeken en soms is er slechts sprake van een ruïne, maar men rijdt wel een mooie route af. Per fiets, wagen en te voet kan men deze nationale wandelweg volgen. Kastelen kan men aantreffen in Koerich, Septfontaines, Ansembourg (Burcht Ansembourg en Château d’Ansembourg), Hollenfels, Schoenfels en Mersch.

Vianden

Vianden is een kleine plek gelegen in de vaillei van de Our. Het is een geliefkoosde plek van toeristen. Het imposante kasteel is de oorzaak. De stad grenst aan Duitslad en een bezoekje mag zeker niet ontbreken tijdens een Luxemburg rondreis.

Route du vin

De beroemde wijnroute ‘Route du Vin’ is voor wijnliefhebbers een echte must. De route loopt van Schengen naar Wasserbillig en onderweg kan men de vele wijnvelden aanschouwen. Meer leren omtrent de wijnproductie is natuurlijk ook mogelijk en uiteraard kan men her en der eens eens proeven. Je komt verder langs bekende wijnplaatsen zoals Grevenmacher en Remich. De route kan men ook perfect per fiets of te voet afleggen.

Larochette

Aan de rand van het Mullerthal kan men Larochette aantreffen. Een charmante plek omgeven door groen en dus uitermate geschikt voor een actieve vakantie. Ook de centrale ligging is een belangrijke factor. Clervaux op 33 kilometer, Grevenmacher op 20 kilometer en ook Vianden en de hoofdstad liggen niet zo veraf.

Fietsen in Luxemburg

Sportliefhebbers zijn zeker welkom in Luxemburg. Via de brede, nationale fietswegen kan men de streek zeker verkennen. Speciale paden voor mountainbikes en routes met veel hoogtemeters kan men er zeker vinden. Indien je van plan bent om de fietsen mee te nemen naar Luxemburg, dan is het handig om op voorhand enkele routes te bekijken. Elektrische fietsen zijn ook een mogelijkheid. Er zijn laadstations, maar die zijn een zeldzaamheid (net zoals in België trouwens). Ergens een terrasje doen en een hapje eten en ondertussen vriendelijk vragen om de batterij op te laden is vaak geen enkel probleem.

Klein Zwitserland

Het Mullerthal is een Luxemburgse regio dewelke ook wel eens ‘Klein Zwitserland’ wordt genaamd. De oudste stad van het land is gelegen in dit deel, met name Echternach. Veel bossen, hoogteverschillen en natuurlijk bezienswaardigheden zoals een watervalletje, grotten en spleten komt men in de regio tegen. Hier floreert het wandeltoerisme. De Mullerthal Trail is een uitdagende wandeling van 120 kilometer (3 lussen van ongeveer 40 kilometer), maar men kan ook perfect kleinere wandeltochtjes organiseren.

Luxemburg ontdekken

Uiteraard hoeft men niet rond te reizen in ons buurland. Men kan ook perfect enkele dagen à een week vertoeven op één enkele plek en wat daguitstappen plannen. Zo kan men bijvoorbeeld perfect vertoeven in de hoofdstad – Luxemburg-Stad – en uitstappen maken richting de andere bezienswaardigheden van het land. Trier ligt overigens maar op een uurtje rijden van Luxemburg. Veel mogelijkheden dus. Indien het de bedoeling is om een hoop wandelkilometers af te leggen, kan je hier een hotel boeken.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder