Polen

Polen

Polen is een land met veel variatie en daardoor bekend om veel verschillende aspecten. Grote bekende steden in Polen zijn bijvoorbeeld Krakau, Krynica-Zdroj en natuurlijk de hoofdstad Warschau. Een van de grootste concentratiekampen uit de geschiedenis ligt ook in Polen, namelijk Auschwitz. Het land heeft ook een prachtige natuur en telt 23 natuurparken. In de middeleeuwen was Polen een machtig koninkrijk en is dan ook rijk van historie. Verder kun je in Polen kastelen vinden en overblijfselen van kastelen in de vorm van ruïnes. Hoogtijd om Polen te ontdekken en de beste manier om dit te doen is uiteraard door een Polen rondreis. We raden je dan ook aan om de artikelen op deze site eens door te nemen. Een roadtrip is steeds een persoonlijk gegeven. De één wenst namelijk natuurparken te bezoeken en de andere combineert dan weer liever cultuur, natuur en ontspanning. Hoe dan ook: alvorens een Polen rondreis te organiseren is het interessant om te weten wat het land zoals te bieden heeft.

Over het land

Volgens het Köppen-systeem heeft Polen een gematigd zeeklimaat. De winters in Polen zijn vrij koud met zwoele warme zomers. De tempratuur in Polen ligt in de zomer aan de Oostzee gemiddeld rond de zeventien graden, in het zuidoosten is dit ongeveer twintig graden. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt in Polen onder het vriespunt. Polen valt onder een van de droogste landen binnen Europa. De neerslag die valt in de winter bestaat grotendeels uit sneeuw. Polen telt bijna 38 miljoen inwoners en de voertaal is Pools. In Polen wordt betaald met de Poolse złoty.

Steden en bezienswaardigheden

Warschau

De Poolse hoofdstad Warschau ligt aan de Wisla en heeft bijna twee miljoen inwoners. Warschau is dan ook de grootste stad van Polen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Warschau voor een groot deel verwoest, maar werd al snel weer opgebouwd. Door de rijke geschiedenis van Warschau reizen ook veel toeristen naar de historische binnenstad. Het centrum van Warschau bestaat uit zeven districten waarvan ieder district wel iets interessants te bieden heeft. In het district Wilanów bevindt zich het paleis van Wilanów. Dit paleis is een van de belangrijkste monumenten van Polen. Rond het paleis ligt een prachtig park en is ook een museum te bezichtigen.

Krakau

Krakau heeft een mooie historische binnenstad met een rijke geschiedenis en veel cultuur. Aan bezienswaardigheden is in Krakau geen gebrek. Je kunt verschillende historische gebouwen, waaronder de Mariakerk en Sint-Annakerk, vinden aan het middeleeuwse plein Rynek Glównu. Door de rijkversierde gebouwen kijk je echt je ogen uit. Krakau heeft in tegenstelling tot Warschau de Tweede Wereldoorlog goed doorstaan. Er zijn dan ook door de hele stad meerdere kastelen en kathedralen te vinden die relatief ongeschonden zijn gebleven. Voor een stukje Joodse geschiedenis kun de buurt Kazimierz bezoeken. Hier vind je verschillende musea en synagogen.

Lódź

De stad Lódź is een vrij jonge stad die pas een groei doormaakte halverwege de negentiende eeuw dankzij de textielindustrie. De stad is nu echter bekend om zijn heftige historie. In Lódź is namelijk de grootst Joodse begraafplaats van Europa. Een groot deel van de inwoners van Lódź was Duits toen de Tweede Wereldoorlog begon. In 1940 werd het getto opgericht door het Duitse leger waar vervolgens ruim 200.000 Joden werden opgesloten. Door de vreselijk omstandigheden overleden veel Joden. Het getto werd ontruimd in 1944, maar alle overgebleven bewoners werden naar Auschwitz gedeporteerd. De stad is hierdoor erg indrukwekkend om te bezoeken.

Auschwitz

Auschwitz is een concentratiekamp op rijafstand van Krakau. Tegenwoordig is Auschwitz een belangrijk monument in Polen voor iedereen die de slachtoffers wil herdenken of meer te weten wil komen over de verschrikkelijke Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn exposities te zien in de barakken over het leven in het kamp. Je kunt Auschwitz zelf bezoeken of met een gids. Met een tour met gids leer je veel over de geschiedenis en hoe het eraan toe ging in het kamp.

Zoutmijn Wieliczka

Vlakbij Krakau vind je de plaats Wieliczka waar zich een van de oudste zoutmijnen van de wereld bevindt. Bij een bezoek aan de zoutmijn kunnen je verschillende tours kiezen. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over het werk in de mijn door de jaren heen. Daarnaast kun je genieten van de mooie ondergrondse meren en indrukwekkende kunstwerken gemaakt van het zout. Laat je verwonderen door de Kapel van St. Kinga en het ondergrondse Krakau Zoutmuseum. Een bezoek aan de zoutmijn van Wieliczka staat gegarandeerd voor een unieke ervaring.

Białowieża Nationaal Park

Het Białowieża Nationaal Park ligt in het oosten van Polen en is een van oudste nationale parken van Europa. Het park omvat uit drie verschillende gebieden. Orłówka is een beschermd gebied dat alleen met een gids kan worden bezichtigd. Ook is er een gebied met een wisentfokcentrum. De wisent valt onder een van de grootste zoogdieren in Europa en staat ook wel bekend als de Europese Bizon. Nabij het Białowieża Nationaal Park vind je het authentieke dorpje Białowieża wat een bezoekje waard is.

Nationaal natuurpark Slowiński

Het Nationaal natuurpark Slowiński ligt aan de Poolse oostzeekust. Het is een van de natuurgebieden die je als natuurliefhebbers niet mag missen. Het gebied is rijk aan vogels en andere dieren. In dit park vind je loopduinen. De duinen liggen niet vast en verplaatsen door het opwaaien. Naast de zee vind je er ook vier mooie meren. Het park bestaat dan ook voor 30 procent uit water. In het park kun je ook een stuwwal vinden genaamd Rowokol die aan het eind van een gletsjer zit. Geniet van deze bijzondere natuur terwijl je door de moerassen wandelt.

Mazurisch Merenplateau

Dit bijzondere gebied in het noordoosten van Polen telt meer dan 2000 meren. De mooie, beboste en heuvelachtig provincie Mazury is ideaal voor een natuurvakantie. Een groot aanbod van accommodaties ligt tussen de prachtige meren en oude bossen. Er zijn verschillende natuurreservaten en musea te bezoeken in dit gebied. Het gebied is ook zeer rijk aan dieren die zich het hele jaar door laten zien. Er is genoeg te zien en nodigt uit voor lange wandelingen of fietstochten. Voor toch een stukje historie kun je twee bunkers uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken.

Polen rondreis

De beste manier om het land te ontdekken is door zelf even op ontdekkingstocht te gaan. Combineer de mooiste plekken en steden door middel van een autorondreis. Men kan perfect met de wagen zelf naar Polen toeren, maar tegenwoordig zijn is een zogenaamde fly and drive ook ongekend populair. Goedkope vliegtickets aankopen en je bent relatief vlot op locatie en nadien een wagen huren en het land verkennen. Bovenstaande bezienswaardigheden mogen alvast niet ontbreken tijdens een Polen rondreis.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder