Slovenië

Slovenië

Personen die traditioneel een trip plannen in Oostenrijk en Duitsland kunnen misschien Slovenië eens overwegen. Het land is gelegen in Midden-Europa en het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten. Enkele buurlanden genieten wat meer internationale aandacht in in Slovenië is het dus wel wat kalmer, maar ook hier is het toerisme aan een opmars bezig. Wie dacht dat België klein is, moet zeker eens naar Slovenië. België is ongeveer 30000 vierkante kilometer groot, maar Slovenië is nog beperkter met zijn 20000 km. Ideaal om een zeker periode rond te toeren en te genieten van de veelzijdigheid van het land. Een leuke plaats om te overnachten is aan het meer van Bohinj.

Genieten van de rust en de natuurpracht is hier aan de orde. In het noorden van men de Karawanken, Kamnische Alpen en de Julische Alpen opmerken. De hoogste berg van het land ligt in het Triglav Nationaal Park en is 2864 meter hoog. Ook kan men in de buurt het grootste meer van het land opmerken, het meer van Bohinj. Een ander – zeer toeristisch – meer ligt vlakbij: het meer van Bled. Naast bergketens is er ook nog een kustlijn van zo’n 50 kilometer. De hoofdstad is Ljubljana en geniet van een centrale ligging in het land.

Ook Maribor is bezienswaardig. Even samenvatten: prachtige natuur met onder andere bergen, meren, watervallen en grotten. Een kustlijn met enkele charmante plekken en ook nog eens culturele pracht in de hoofdstad. Een Slovenië rondreis plannen? Zeker!

Kaart van Slovenië

Het is best een klein land en de meeste hoogtepunten kan men dan ook tijdens een rondreis gaan verkennen. Enkele afstanden:

  • afstand Ljubljana -> meer van Bled: 55 kilometer
  • afstand hoofdstad -> Maribor 125 kilometer
  • afstand van Bohinj naar Piran, via de hoofdstad -> 200 kilometer

Zeker bezoeken tijdens een rondreis

De hoofdstad: Ljubljana

Ljubljana

De hoofdstad geniet van een centrale ligging. De grootste stad is relatief klein, zeker voor een Europese hoofdstad. Desondanks zeker een daguitstap waard. Een culturele parel in een land waar natuurlijke bezienswaardigheden de aandacht eisen.

Meren van Bled en Bohinj

Meren van Bled en Bohinj

In het noorden kan men twee meren opmerken Ze liggen op zo’n 20 kilometer van elkaar. Bled is wellicht het populairste, maar Bohinj is het mooiste. Het zijn leuke plekken om te vertoeven tijdens een rondreis in Slovenië. Het meer van Bohinj is gelegen in het Triglav national park en rondom staat natuur centraal. Watervallen, bergketens, zeer weinig bebouwing en rust zijn de kenmerken. De Savica waterval, Vintgar kloof, de kabelbaan richting Vogel, Mostnica kloof, zwemmen in het meer met heldere water- en sportactiviteiten zijn hier populaire bezigheden.

Triglav Nationaal Park.

We hebben reeds gemeld dat het meer van Bohinj gelegen is in het Triglav Nationaal Park. Hier kan men een opéénstapeling van hoogtepunten opmerken. Het is één van de oudste nationale parken van Europa en de naam verwijst naar de hoogste berg van de bergketen, de Triglav (2864 meter hoog). Hier komt de actieve reiziger aan zijn trekken. We merken kloven, watervallen, smaragdgroene rivieren en andere natuurlijke parels op. Bovec, Kobarid en Tolmin zijn prachtige plaatsen in de vallei. Hier staat een hoop in het teken van avontuurlijke sporten. Met de wagen kan men ook – via een betalende alpenweg – richting een hoogte van meer dan 1600 meter. De weg naar de Vrsicpas telt een hoop haarspeldbochten, maar onderweg zijn er meer dan voldoende stopplaatsen alwaar men zaken kan beleven (wandelen, genieten van de natuur, kleinere steden, …).

Triglav Nationaal Park

Maribor

De meeste bezienswaardigheden van Slovenië kan men in het westelijke deel van het land opmerken. Maribor is een uitzondering. Dankzij de ietwat afgelegen ligging in het oosten ‘vergeten’ vele rondreizigers een bezoekje te brengen aan de tweede grootste stad van het land. In de winter floreert het skitoerisme er dankzij het nabijgelegen Pohorje-gebergte en in de zomer kan men de middeleeuwse binnenstad zeker ook voldoende opmerken. Personen die van uitstekende wijn houden komen hier ook aan hun trekken. rondom de stad liggen uitgestrekte wijnvelden.

Maribor

Piran

Slovenië is klein, maar veelzijdig. Men kan ook een kustlijn opmerken. Kusttoerisme en zonnekloppers zijn niet de voornaamste inkomstenbronnen van het land, maar het loont wel de moeite om eens enkele steden te bezoeken. Piran heeft een centrum in Venetiaanse stijl en een wirwar aan kleine straatjes. Samen met Koper en Izola zijn het de voornaamste plekken aan de Sloveense kust. Grootsteden zijn het allerminst. Ze liggen allen vlakbij elkaar en men kan ze perfect combineren tijdens een uitstap. Aan het prachtige Strunjan Natuurreservaat kan men ook even halt houden en genieten van de prachtige stranden.

Piran

Predjama Castle

Tussen de hoofdstad van Slovenië en de Sloveense kust kan men deze middeleeuwse grotburcht – Predjamaburcht – opmerken. Een leuke tussenstop. Zo’n grotburcht is toch wel een mysterieuze verschijning.

Predjama Castle 

Grotten

We hebben een mysterieuze grotburcht, maar in Slovenië zijn er ook een hoop grotten. Er zijn er meer dan 7000.De grotten van Postojna zijn wellicht de bekendste. Ze zijn gelegen tussen de kust en hoofdstad Ljubljana en dus ook in de buurt van bovenstaande burcht. Ook de grotten van Škocjan (UNESCO) genieten erg veel aandacht. Ook de ijsgrotten op een hoogte van 1500 meter – de grotten van Snežna – zijn speciaal. Eens halt houden en stalactieten en stalagmieten bewonderen hoort stiekem bij een rondreis doorheen Slovenië.

Slovenië bezoeken

Hoogtijd om dus zelf even af te zakken richting het land. Wij vertoefden een week aan het meer van Bohinj en de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit zeker een goede uitvalsbasis was. De meeste hoogtepunten liggen vlakbij. Enkel en de kuststreek ligt ietwat verder, maar onderweg komt men de hoofdstad, de burcht in de grot en grotten tegen. Her en der wat tussenstops inplannen is dan ook de boodschap.

Bovenstaande is trouwens slechts een kleine selectie. Fervente sporters kunnen bijvoorbeeld mountainbiken, hiken, raften en joggen in een groene omgeving. Het veelzijdige land heeft voor elke toerist wel wat te bieden!

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder