Tsjechië

Tsjechië

Het land Tsjechië zoals we het nu kennen is een jong Midden-Europees land. Na de opsplitsing van Tsjechië en Slowakije ontstond in 1993 de Tsjechische Republiek. Tsjechië leent zich voor verschillende soorten vakanties. Zo zijn wintersportvakanties erg populair en zijn er veel stedentrips naar de hoofdstad Praag. Tsjechië is een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Er is dus voor ieder wel een reden om Tsjechië een keer te bezoeken, al is het alleen al om de enorme gastvrijheid. In het beste geval is er veel tijd beschikbaar en kan men middels een rondreis de mooiste bezienswaardigheden bekijken.

Over het land Tsjechië telt ruim tien miljoen inwoners en is bijna twee keer zo groot als Nederland. In Tsjechië wordt betaald met de Tsjechische kroon. Door zijn centrale ligging in Europa kent Tsjechië twee soorten klimaat, namelijk een gematigd zee klimaat en een gematigd landklimaat. In de zomermaanden kan de temperatuur in Tsjechië oplopen tot 25 graden en heeft in de winters een laagste temperatuur die gemiddeld rond één graad ligt. De maanden met de minste neerslag zijn januari, februari en december. In de zomermaanden zijn veel bezienswaardigheden geopend voor bezoek. Het Tsjechische klimaat maakt het land tevens geschikt voor wintersportvakanties.

Steden en bezienswaardigheden

Praag Ontdek de schoonheid van de cultuur en architectuur van Praag. De stad zit vol met historische bezienswaardigheden en heeft een romantische sfeer. Er is dus veel te zien en te beleven in Praag. Een van de mooie bouwwerken in Praag is de Karelsbrug. Deze kun je bijna niet missen en is zeker een fotomoment waard. De Praagse Burcht is de grootste bezienswaardigheid, waardoor je hem eigenlijk niet kan missen. Voor een stuk interessante geschiedenis moet je zeker Joodse wijk Josefov met zijn indrukwekkende begraafplaats bezoeken. Er zijn dusdanig veel bezienswaardigheden dat je een paar dagen nodig hebt om al het schoon in Praag te kunnen bewonderen. Een Praag citytrip is zo geregeld!

Český Krumlov De populaire, middeleeuwse stad Český Krumlov is om meerdere redenen een bezoekje waard. De stad is enorm sfeervol en de oude gebouwen zijn zo goed mogelijk gerestaureerd. Het centrum van Český Krumlov is bijna auto-vrij waardoor je in alle rust door de smalle straatjes kunt struinen. De hoofdattractie van Český Krumlov is het Krumlov kasteel. Na de Praagse Burcht is dit het grootste kasteel in Tsjechië. Je kunt een wandeling maken door de mooie kasteeltuinen en genieten van het uitzicht dat je hebt over de stad. Ook kun je een rondleiding volgen binnen in het kasteel en je verwonderen over het prachtige interieur in barokstijl en renaissancestijl.

Kutná Hora De stad Kutná Hora heeft een prachtige binnenstad met indrukwekkende bouwwerken. De stad is gebouwd op een zilvermijn, waardoor de stad welvarend genoeg was voor zulke prachtige bouwwerken. In Kutná Hora vind je de gothische Kathedraal van St. Barbara. De kathedraal is, zowel binnen als buiten, voorzien van een tal van decoraties. De grote glas-in-loodramen zijn tevens een lust voor het oog. Een ander bijzonder gebouw in de regio is het ossuarium van Sedlec. Dit werd gebouwd naar aanleiding van de sterfte golf door de Zwarte Dood en de Hussietenoorlog, waardoor er geen plek meer was op de begraafplaats. Van binnen is het gedecoreerd en gebouwd met botten.

Brno De op twee heuvels gelegen stad Brno is de tweede stad van Tsjechië. De verscheidenheid in bezienswaardigheden in Brno is groot. De grote Kathedraal van St. Peter en Paul is niet te missen. Deze mooie kathedraal ligt namelijk midden in de stad op een heuvel. Bezoek het plein genaamd Náměstí Svobody om enkele bijzonder kunstwerken te bewonderen en te genieten van een drankje in een van de cafés. Het Stedelijk Museum van Brno vind je in het Špilberk Kasteel. Je kunt ook de uitkijktoren van dit kasteel beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Het Boheemse Paradijs Český ráj is een natuurgebied gekenmerkt door bijzondere rotsformaties. Het is een unieke ervaring om tussen deze reusachtige rotszuilen te wandelen of fietsen. Je kunt genieten van verschillende uitkijkpunten die tussen de rotsen, bomen en kloven te vinden zijn. Voor klimmers is Český ráj een waar paradijs. Je zult hier dan ook klimmers kunnen bewonderen tijdens je wandeltocht wanneer je er bent tussen april en oktober. Het is een uniek natuurlijk verschijnsel dat nauwelijks met woorden valt te beschrijving. Het bezoeken van het Boheemse Paradijs is dan ook zeker iets dat je op je bucketlist moet zetten.

Karlovy Vary Karlovy Vary is een bekend kuuroord in West-Tsjechië. In de stad vind je verschillende warmwaterbronnen waar het water van gedronken kan worden. Er wordt zelfs geloofd dat de bronnen een helende werking zouden hebben. De stad telt twaalf verschillende bronnen. Het is een aanrader om alle verschillende bronnen te bezoeken en hun water te proeven. Je kunt het water echter niet meteen drinken, omdat het water maar liefst 65 graden kan zijn. Midden in de stad vind je een geiser van de bron Vřídlo die door zijn ligging een bijzondere verschijning is.

Lipnomeer Een bestemming populair onder vakantiegangers is het Lipnomeer. Dit is een stuwmeer met verschillende leuke strandjes en leent zich prima voor verschillende watersporten. Het is tevens het grootste meer van Tsjechië. Ook in de wintermaanden is het een populaire bestemming voor wintersport. In de wintermaanden kan er van de Kramolin berg worden geskied. Twee dorpen die populair zijn onder vakantiegangers die naar het Lipnomeer willen zijn Lipno nad Vltatou en Frymburk. Hier vind je verschillende accomodaties om te verblijven en leuke activiteiten. Beide dorpen hebben hun eigen karakter en bezienswaardigheden.

Brouwerijen Als je gek bent van een pilsje is een tour langs verschillende bierbrouwerijen zeker een must. Naast een rondleiding mag je in de meeste brouwerijen ook een glaasje vers gebrouwen bier proeven. De interessantste brouwerijen om te bezoeken zijn die van Pilsener Urquell, Budweiser Budvar en Gambrinus Pilsener. Door Tsjechië heen vind je ook verschillende musea over bier. In het Prague Beer Museum kun je ook allerlei soorten bier proeven. Dat ze in Tsjechië gek zijn op bier én er verstand van hebben is inmiddels wel duidelijk. Het is dan ook niet raar dat er bierfestivals worden georganiseerd. Het grootste bier is het Tsjechische Bierfestival dat zeventiendagen duurt. Het festival vindt ieder jaar plaats en telt zo’n 120 soorten bier.

Tsjechië rondreis

De beste manier om dit alles te ontdekken is door zelf even af te zakken naar de stad. Dankzij goedkopere vliegtickets en enkele goed geprijsde hotelkamers is het regelen van een rondreis geen moeilijke opdracht, ook niet indien er sprake is van een beperkt budget. Eventueel is er sprake van een autorondreis en dan kan men van punt a naar punt b toeren en onderweg halt houden bij hoogtepunten. Het is de beste manier om het land te ontdekken.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder