Rondreizen naar de mooiste bestemmingen

Rondreizen naar de mooiste bestemmingen

Reizen vindt men in een hoop maten en gewichten. Van daguitstappen in eigen land tot heuse wereldreizen. Sommige personen boeken in de zomer een trip richting de Spaanse kust en zien enkel de stranden en het hotel alwaar ze genieten van een all-in. Anderen boeken een hotel en zien de kamer eigenlijk nauwelijks. Een reis wordt door eenieder anders ervaren. Op deze pagina richten we onze pijlen op de rondreizen. Dankzij een rondreis is het mogelijk om een regio te verkennen. Men blijft niet op één plek, maar met zal – vaak met een wagen – rijden van punt a naar punt b en onderweg zal men een hoop stopplaatsen inlassen. Zo’n rondreis is de manier om het meeste uit de reis te halen. Er bestaan een hoop organisaties alwaar het mogelijk is om plannen te verkrijgen. Over het algemeen wordt dan alles op voorhand geregeld. Hotelovernachtingen werden geregeld voor vertrek en er is een soort van tijdschema aanwezig. Op die manier speelt men op zeker. Reisbureau’s werken niet gratis en vaak is zo’n vooropgestelde rondreis een dure aangelegenheid. Op deze pagina bespreken we enkele roadtrips in verschillende landen. Het is geenszins de bedoeling dat men de programma’s kopieert, maar ze kunnen zeker en vast dienen ter inspiratie.

Enkele prachtige Europese regio’s

Alvorens we enkele algemene tips melden, zullen we wat prachtige autorondreizen uiteenzetten. Europese pracht op zijn best. Weet dat dit slechts een kleine selectie is. Het is een selectie van landen en regio’s. De mogelijkheden op het vlak van (auto)rondreizen zijn enorm. Zelf een trip plannen is pas mogelijk indien men weet heeft van een zekere locatie. Hier volgt een kleine selectie van leuke bestemmingen. In het menu is het dan mogelijk om uiteengezette rondreizen door te nemen. Deze kunnen dan dienen ter inspiratie van de eigen vakantie.

Cinque Terre

In de regio Ligurië kan men volgende vijf vissersdorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore, de Cinque Terre. De dorpen zijn gelegen in het Parco Nazionale delle Cinque Terre en de aankoop van een toegangskaartje is noodzakelijk indien je deze Italiaanse parels wenst te bezoeken. Het park ligt tussen de steden Genua en La Spezia en meer naar het noorden kan men Bologna, de Italiaanse meren, Milaan en meer opmerken. Kortom: een autorondreis doorheen Italië kan alle kanten uit.

Toscane

Italië en rondreizen, het gaat hand in hand samen. Na 1000 kilometer worden de Dolomieten bereikt, iets verder de Noord-Italiaanse meren en nadien bereikt men de Toscaanse vlaktes en architectuur. Florence, het middeleeuwse San Gimignano, De Chianti streek en de Tufa dorpen zijn slechts enkele prachtige zaken die men in de buurt kan ontdekken.

Gouden Cirkel in Ijsland

Een route van zo’n 300 kilometer lang – Reykjavik wordt vaak gezien als startpunt. Het stelt je in staat om enkele van de mooiste zaken van het land te spotten. Men kan ook de volledige ringweg nummer 1 volgen. Een cirkelvormige route van maar liefst 1340 kilometer lang. Het binnenland van Ijsland is ook een parel, maar een wagen huren en het binnenland verkennen zonder vooronderzoek is riskant. Een huurwagen naar de vaantjes helpen is vaak een dure bedoening. Terug naar de Gouden Cirkel: de officiële stopplaatsen zijn de volgende: Geysir, Gullfoss en Thingvellir; maar men kan heus op meerdere plaatsen stoppen en genieten van het feeërieke landschap. Ijsland is toeristisch en duur, maar waanzinnig mooi.

Highlands

De Schotse Hooglanden zijn een streling voor het oog. In Schotland kan men De North Coast 500 opmerken. Een autorondrit van maar liefst 830 kilometer langs de mooiste punten van Schotland. De route loopt van Inverness, de hoofdstad van de Highlands, via Dingwall naar de wilde noordkust en dan langs de Westkust terug naar Inverness. Men kan ze afleggen in een dag of 4, maar interessanter is om wat meer tussenstops in te lassen. Langs de route valt veel te beleven en haast en spoed is zelden goed!

Geiranger

Aan dit plekje in Noorwegen kan men het Geirangerfjord, die sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, opmerken. We noemen enkel en alleen een willekeurige plek in het prachtige Noorwegen. Het meest westelijke deel op het Scandinavische schiereiland is één van de dunst bevolkte landen van Europa. Hier kan men indrukwekkende fjorden en prachtige natuur opmerken, maar ook culturele steden zoals Oslo en Bergen kan men tijdens een rondreis bezoeken.

Dalmatische kust

Met de wagen richting Kroatië trekken en daar de kuststreek verkennen is een hemels idee. Dalmatië is een regio in Kroatië, gelegen in het zuidwesten van het land. Dalmatië is een relatief smalle kuststrook lopend van het eiland Rab in het noorden tot de baai van Kotor (Montenegro) in het zuiden. Orgelpunten zijn absoluut Split en het historische Dubrovnik, maar de eilandjes en minder belende plekken zoals Ston en Mali Ston zijn een stop waard.

Andalusië

Met de wagen naar het Zuiden van Spanje toeven is een dure en zenuwslopende bezigheid, zeker in het hoogseizoen. Boek ergens wat goedkope vliegtickets richting Spanje, huur ter plaatse een wagen en merk op dat Andalusië verkennen per wagen een schitterend idee was. Sevilla, Granada, Cordoba, Ronda en Malaga zijn steden waar je gerust een overnachtingsplaats kunt boeken. Ook nationale parken en befaamde costa’s kan men tijdens een rondreis bewonderen.

Zwarte Woud

Een bepaalde regio verkennen betekent vaak dat men een top 10 van hoogtepunten bekijkt van die regio. Nadien zal men proberen om van hoogtepunt naar hoogtepunt te rijden en onderweg zal men af en toe even halt houden aan kleinere bezienswaardigheden. De beste manier om een regio te ontdekken is uiteraard door ze zelf even te gaan bekijken. Duitsland is een prachtig autovakantieland. Net over de grens is er de Moezelstreek en iets verder is er het Zwarte Woud. Veel wandelgenot, de watervallen van Triberg en Freiburg im Breisgau zijn zaken die met niet mag missen. Na een fikse boswandeling moet men beslist even proeven van de  Schwarzwalder kersentaart, een lokale lekkernij.

5 internationale roadtrips

Europa is één ding, maar internationaal beginnen we aan het echte werk. Vliegen naar een exotische bestemming, ter plekke een wagen/camper huren en vervolgens een hoop kilometers afleggen en een hoop zaken ontdekken, het is een populair gegeven. Enkele mythische tochten:

Ruta 40 – 5000km

Het Zuid-Amerikaanse broertje van de Route 66 en voert je via prachtige landschappen van Noord- naar Zuid-Argentinië. 20 nationale parken, een hoop bergen en meren en meerdere gemeenschappen komt men tegen langs de weg. 5000 kilometer is natuurlijk niet niets. Een 4×4 is aanbevolen.

Pacific Coast Highway – 1000km

De route begint iets boven San Francisco en eindigt net onder Los Angeles (in San Diego om correct te zijn) en dat is natuurlijk een prima ligging om de roadtrip te combineren met wat stadsbezoeken. Onderweg komt met Amerikaanse pracht tegen.

Great Ocean Road – 243km

Langs de zuidkust van Australië kan men deze spectaculaire kustroute opmerken. Het is een aaneenschakeling van ruige kliffen, zandstranden en torenhoge rotsformaties. De startplek ligt op een uurtje rijden van Melbourne. De London Bridge, Loch Ard Gorge en de Twaalf Apostelen zijn zaken die men zeker kan bewonderen.

Over de Tizi-n-Tichka – 200km

De N9 tussen de steden Ouarzazate en Marrakesh zal lopen via de bergpas Tizi-n-Tichka door de Hoge Atlas. Via tal van bochten bereikt men een hoogte van meer dan 2200 meter. Het is de hoogste bergpas van Noord-Afrika. Marokko is meer dan Marrakesh. In het Atlasgebergte kan men naar hartenlust rondreizen.

Leh-Manali Highway – 480km

Een avonturier komt hier zeker aan zijn trekken. De route ligt op een gemiddelde hoogte van zo’n 4000 meter en is slechts 4 maanden per jaar toegankelijk (mei – oktober). De rest van het jaar is er vaak te hevige sneeuwval en is de route gesloten. Vaak duikt deze weg ook op in lijstjes van ‘gevaarlijkste wegen ter wereld’. Rijden in het Himalaya gebergte is natuurlijk wel best een uitdaging en ondertussen geniet je van prachtige panorama’s.

Wat algemene tips

  • Zelf zo’n vakantie doorheen een land plannen is niet moeilijk. Informatie is alles en het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te werk te gaan. Wat valt er te beleven in het land? Wat zijn de wereldbekende zaken? Welke iets minder bekende bezienswaardigheden liggen in de buurt?
  • Probeer lange autoritten te mijden. Parijs is een mooie stad, Nice ook. De afstand tussen Parijs en Nice bedraagt maar liefst. Tussen deze twee prachtsteden liggen nog honderden parels die men kan bezoeken. Tussenstops inlassen is de boodschap.
  • Met een wagen reizen brengt kosten met zich mee: brandstof, tol, vignetten. Regel ook een bijstandsverzekering en kijk welke dekking er precies is in het vakantieland.
  • Een rondreis in een exotische bestemming organiseren (Vietnam, Cambodja of Thailand bijvoorbeeld) is een ganse klus. In bepaalde gevallen kan externe hulp zeker helpen.
  • De tijd is altijd beperkt en net daarom is het belangrijk om goed in te schatten hoeveel tijd men precies zal nodig hebben om bepaalde zaken te bezichtigen. Welke zaken prikkelen de interesses? Te lang op één plek blijven kan zorgen voor een zekere frustratie. Een goede voorbereiding is dus aan de orde.

Hoogtijd om zelf even een heuse rondreis in elkaar te steken. Neem alvast een groot aantal leuke en originele bestemmingen door en voor je het weet rij je zelf van hoogtepunt naar hoogtepunt.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder