Frankrijk

Een roadtrip of rondreis door Frankrijk

Wat een land is ons buurland toch. Voor vele Belgen is Frankrijk eigenlijk het favoriete vakantieland indien we spreken over autovakanties. Het hoeft geen betoog wat de redenen zijn. De nabijheid is belangrijk. Normandië ligt bijvoorbeeld op slechts enkele uurtjes rijden voor vele Belgen en Nederlanders en de Côte d’Azur bereikt men – mits wat geluk – na een tiental uurtjes rijden. Tussenin kan men een hoop bezienswaardigheden opmerken. We spreken over heuvels en heuse bergen, maar ook over pittoreske stadjes en grootsteden. Het gigantische oppervlak brengt een enorme verscheidenheid met zich mee. Frankrijk ken men opdelen in een aantal regio’s en overal valt wel wat te beleven. Ook de toeristische infrastructuur is uitstekend. Frankrijk is het land van de campings, maar ook van de bed and breakfasts en met de wagen op de tolwegen rijden betekent ook dat men soms even kan pauzeren op de befaamde snelwegparkings. In ons buurland valt een hoop te beleven. We bespreken het eens wat gedetailleerder.

Kaart Frankrijk

roadtrip frankrijk

Een autovakantie plannen door gans Frankrijk is onbegonnen werk. Men zal keuzes moeten maken en enkele regio’s uitkiezen. In een week tijd kan men bijvoorbeeld Normandië verkennen, maar indien men de Ardèche, de Vaucluse en de Pyreneeën wenst uit te kammen, dan zal men toch wel wat meer tijd moeten vrijmaken. Uiteindelijk hangt alles af van de persoonlijke interesse. Een natuurliefhebber en fervent wandelaar trekt misschien beter naar de Franse bergen en een kenner van de oorlogsgeschiedenis neemt dan misschien liever eens een kijkje aan de befaamde invasiestranden. Dankzij de veelzijdigheid van het land valt er voor iedere toerist wel wat leuks te beleven.

Enkele mooie autovakanties in Frankrijk

In het noorden: Normandische pracht

Op enkele uurtjes rijden van Brussel kan men de hoofdplaats van Normandië opmerken: Rouen. Een historische stad met een rijke geschiedenis. Minder leuk is het gegeven dat Jeanne d’Arc hier op de brandstapel werd gegooid. Tegenwoordig kan men er prachtige pleinen, de kathedraal van Rouen, vakwerkhuizen en veel shopmogelijkheden opmerken. In de buurt liggen de tuinen van Monet en Etretat en Honfleur staan dan weer gekend als charmante stopplaatsen tijdens een Normandië rondreis.

Iets verder kan men de invasiestranden opmerken. In dit deel van Normandië staat een groot deel in het teken van de tweede wereldoorlog. Uiteraard mogen we de parel van Normandië niet vergeten: het romantische Mont Saint-Michel. Natuurparken, grootsteden, knusse plekjes en een hoop andere bezienswaardigheden kan men middels wat strategische verblijfsplaatsen het best verkennen in een week à tien dagen.

Kajakken in de Zuid-Franse Ardèche

De rivier de Ardeche trekt jaarlijks een hoop Nederlanders en Belgen. Het mooie weer, de rivier en enkele gezellige dorpen zorgen voor een leuke omgeving. Het departement is gelegen in zuidoost Frankrijk in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. De Gorges de l’Ardèche en de Pont d’Arc zijn de voornaamste – natuurlijke – bezienswaardigheden, maar men kan ook wat cultuur opsnuiven. Vogüé en Balazuc zijn bijvoorbeeld kleine, schilderachtige stadjes. Tijdens een rondreis door de Ardeche ontdek je ze zeker.

De Franse Rivièra

Met de wagen naar de Côte d’Azur rijden in de zomer is een hemels avontuur. Vele toeristen denken daar ook zo over. Tolwegen en immense drukte zorgen vaak voor wat ergernis, maar eenmaal aangekomen weet men precies waarom men zo lang heeft staan aanschuiven in de file. De schilderachtige kuststreek heeft een hoop te bieden. Nice, Saint-Tropez, Cannes en Monaco zijn de bekendere plaatsen. Hier telt rijkdom en niet zelden kan men gigantische jachten spotten in de havens. Vergeet zeker Menton niet te bezoeken en in het middeleeuwse Eze Village kan men genieten van een fenomenaal zicht. Daar dineren – met dat zicht – is een romantisch gegeven. Natuur is in Frankrijk ook nooit ver weg. In het Parc Naturel Régional du Verdon kan men de beroemde Gorges du Verdon, de grootste kloof van Europa, bezoeken.

Eze is gelegen op een heuvel

De Elzas bezoeken

Het grootste voordeel van Frankrijk is de nabijheid. Soms kan men na enkele uurtjes reeds de bestemming bereiken. Denken we maar aan de Elzas. Onder andere de bergketen de Vogezen treffen we voor een groot deel aan in de Elzas. In het natuurpark Ballons des Vosges kan men de hoogste berg opmerken, Le Grand Ballon. Deze berg meet 1424 meter en is een uitdagende klim. Wandelaars en fietsers komen hier zeker aan hun trekken. In de regio vindt men ook charmante plekjes zoals Colmar en Strasbourg. Ook Riquewihr en Hunawihr moet men verkennen tijdens een rondreis. Indien mogelijk, neem zeker de fietsen mee tijdens een vakantie aldaar. Het is er heerlijk rondtoeren.

Rondreis plannen

Een roadtrip doorheen het prachtige vakantieland Frankrijk plannen is vaak een persoonlijke zaak. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een trektocht doorheen de bergen, meerdere fietsdagen plannen en ondertussen even de mythische cols bedwingen, grootsteden zoals Marseille en Bordeaux een bezoekje brengen, dorpjes met het label ‘mooiste dorp van Frankrijk’ bezichtigen, … Het is perfect mogelijk. Op deze site is het dan ook mogelijk om een hoop informatie door te nemen omtrent de verschillende regio’s van Frankrijk. Het zijn zeker geen uitgeschreven routes, maar eerdere algemene richtlijnen. Alvorens men iets kan plannen is het belangrijk om kennis te vergaren en de voornaamste hoogtepunten van een regio even op te zoeken. Ter plaatse kunnen ze je zeker helpen dankzij de uitstekende toeristische infrastructuur – denken we maar aan de vele infopunten, maar een beetje zelf plannen zorgt uiteindelijk voor een betere reiservaring.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder