Noord-Frankrijk ⋆ Elzas

Een rondreis naar Elzas in Noord-Frankrijk

In de buurt van België kan men enkele interessante Franse regio’s opmerken. Normandië met het oorlogsverleden en Nord-Pas-de-Calais met de opaalkust en prachtige markten in Arras en Rijsel kan men er bezoeken. Iets verder, meer naar het oosten toe en grenzend tegen Duitsland kan men de Elzas opmerken. Het is een veelzijdige regio. Enerzijds kan men er een hoop historische steden opmerken en anderzijds zijn er ook nog de Vogezen. Dit is een middelhoge bergketen en deze loopt van het noorden naar het zuiden door de Elzas.

Evenwijdig tussen deze bergketen en de rivier de Rijn kan men dan weer het Rijndal opmerken. Men kan er zeker een weekend plannen en als het ware een citytrip organiseren, maar de beste manier om de Elzas eer aan te doen is middels een Elzas rondreis. Zo kan men de veelzijdige streek het beste verkennen. Een dagje cultuur opsnuiven door prachtige vakwerkhuizen te aanschouwen en nadien een hoop hoogtemeters verzamelen door het middelgebergte eens af te wandelen.

Top 10 tijdens een rondreis door de Elzas

Straatsburg

De middeleeuwse keienstraatjes en vakwerkhuizen aan de voet van de Notre-Dame zijn een streling voor het oog. De wijk ‘La petit France’ is fotogeniek. In de winter kan men er één van de mooiste kerstmarkten van Frankrijk aantreffen, maar ook in andere seizoenen is de stad zeker een bezoekje waard. Straatsburg staat bekend om de zetel van de raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en men kan er gerust een weekend doorbrengen.

Haut Koenigsbourg

dit sprookjeskasteel domineert de vlakte van de Elzas. Het ligt op zo’n 750 meter hoogte in de plek Orschwiller. Oorspronkelijk werd het kasteel in de 12e eeuw gebouwd, maar na talloze vernietigingen en restauraties heeft het zijn status als middeleeuwse burcht weten te behouden.

Struthof

De historie van Frankrijk is niet altijd rooskleurig. Natzweiler-Struthof was het enige Duitse concentratiekamp op Frans grondgebied. De locatie werd gekozen door Speer en de aanwezigheid van graniet was van doorslaggevend belang. Deze steen hadden de Duitsers massaal nodig voor de opbouw van Germania. De omstandigheden voor de gevangenen waren er slecht. Dwangarbeid en ondervoeding zorgden voor een ware uitputtingsslag.

Ecomuseum

In Ungersheim keert men terug in de tijd. In een park van zo’n 25 hectare groot kan men ongeveer 70 typische Elzassische gebouwen ontdekken. De gebouwen werden afgebroken en in het park volledig herbouwd. Dit is het grootste openluchtmuseum van Frankrijk en een hoop oudere beroepen kan men er herontdekken. Denken we maar aan de klompenmaker en de smid. Ambachtelijke producten worden er ook aan de man gebracht.

Route des Crêtes

Mythische route van zo’n 88 kilometer over de hoogste toppen van de Vogezen. De weg ligt tussen de Col du Bonhomme in het noorden en Cernay in het zuiden. Veel hoogtemeters en fraaie panorama’s zijn de kernwoorden.

Grootste collectie vierwielers

Een verbluffende collectie vierwielers kunnen we aantreffen in een oude textielfabriek in het centrum van Mulhouse. De Cité de l’Automobile is het levenswerk van de gebroeders Schlumpf. Veel passie en nog meer geld hebben gezorgd voor een gigantische collectie wagens, de grootste ter wereld. Auto’s van ‘onschatbare’ waarde aanschouwen is er geen probleem.

Colmar

Aan de voet van de Vogezen kan men Colmar aanmerken. Het ligt op zo’n 65 kilometer van de hoofdplek Straatsburg en op zo’n 60 kilometer van de Zwitserse stad Basel. Na de hoofdplek en na Mulhouse is het de derde grootste stad van de Elzas en het is een toeristisch trekpleister. Het zonnige microklimaat maakt de streek geschikt voor wijnbouw. De vakwerkhuizen in combinatie met de grachten zorgen voor een romantisch gegeven. Voornamelijk in de wijk ‘La petite Venice’ is een mooie plek. Kleurrijke gevels van vakwerkhuizen (15de en 16de eeuw) sieren de oevers van de grachten.

Routes des Vins

Een toeristische wijnroute van zo’n 170 kilometer. De route gaat langs het oosten van de Vogezen, langs de belangrijkste wijndorpen en -steden van de streek. Men passeert tal van pittoreske plekjes (Eguisheim en Riquewihr zijn voorbeelden). Onderweg: wijnproeverijen, restaurants, wijnvelden en prachtige panorama’s.

Hartmannswillerkopf

De Vogezen zijn een prachtig wandel- en fietsgebied. De Hartmannswillerkopf kan men aantreffen in het zuiden van de Elzas. Het hoogste punt is 956 meter en boven kan men genieten van een mooi zicht over de vallei van de Rijn. Voornamelijk het monument ter ere van de Eerste Wereldoorlog is hier bezienswaardig. Op deze berg werd zwaar gevochten tussen de Franse en de Duitse troepen. Een loopgravenoorlog zorgde voor een zware, bloederige strijd. Het gebied is trouwens tot nationaal monument verklaard en dankzij tal van routes kan men de voornaamste bezienswaardigheden bekijken.

Fietsen en wandelen

De Grand Ballon ligt 1424 meter boven de zeespiegel en is het hoogste punt van het Vogezenmassief. Hoge bergen treft men hier dus niet aan, maar voldoende om pittige wandelingen en fietstochten te organiseren. Het oorlogsfront bekijken, een gastronomische wandelroute, bosrijke gebieden, hellingen, rustgevende meren en bossen komen er samen. Fietsfanaten nemen hun fiets mee en wandelliefhebbers vergeten de goede wandelschoenen niet.

Een weekend in de Elzas

Dat Frankrijk een leuk vakantieland is, dat weten we ondertussen al. De meest populaire plekken zoals Parijs, Marseille, Nice en Bordeaux kent iedereen wel, maar een hoop originele en leuke plekken zijn niet gekend bij het grotere publiek. Neem bovenstaande lijst maar eens door en kijk welke plekken geen belletje doen rinkelen. Hoogtijd om daar verandering in te brengen. Een rondreis door de Elzas is een veelzijdig gebeuren. Heerlijke sportactiviteiten (wandelen en fietsen) kan men er combineren met een heerlijke gastronomie en een rijke cultuur. De top 10 bezienswaardigheden lijst van de Elzas is slechts een kleine en beperkte selectie van hetgeen de regio te bieden heeft. De schoonheid van de regio ontdekken doe je uiteraard beter door zelf even af te zakken naar de plek.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Cityscape
Wat zijn leuke citytrips?

Nederland is een land vol met prachtige steden die perfect zijn voor een stedentrip. Amsterdam is natuurlijk de meest populaire bestemming, met zijn schilderachtige grachten,

Photo Cityscape
Wat maakt een leuke citytrip?

Het kiezen van de juiste bestemming voor je vakantie is een cruciale stap in het planningsproces. Er zijn talloze factoren waarmee rekening moet worden gehouden,