Noordwest-Frankrijk ⋆ Normandië

Een rondreis in Normandië, Noordwest-Frankrijk

Frankrijk is voor menig Belgen het favoriete vakantieland. Men hoeft eigenlijk niet ver te reizen om de pracht van Frankrijk te verkennen. Niet ver over de landsgrenzen heen kan men de regio Normandië aantreffen. Voornamelijk Laag-Normandië linkt men aan het woelige oorlogsverleden. De invasiestranden, musea, bunkers en rustplaatsen en monumenten lokken een hoop oorlogstoerisme. Echter, de regio is meer dan oorlog. Het is een combinatie van charmante plekjes, grootsteden, natuur, historie en gastronomie. De streek verkent men het best per wagen. Op die manier kan men rijden van hoogtepunt naar hoogtepunt. In dit artikel bespreken we welke zaken je zeker niet mag missen tijdens een zogenaamde roadtrip. Allereerst stellen we drie mogelijke verblijfplaatsen voor. Nadien bespreken we zaken die zeker niet mogen missen tijdens een onvergetelijke rondreis.

3 x verblijven in Normandië

Tijdens een rondreis kan men eigenlijk op een hoop plekken logeren. Wij stellen deze drie plekken voor. Rouen en Caen genieten van een centrale ligging en bovendien zijn het nog eens leuke plekken ook. Een kamer met zicht op de Mont Saint-Michel hoort gewoon bij een vakantie in Normandië.

Rouen

De hoofdplaats van Normandië. Historische stad met een hoop bezienswaardigheden. Dankzij de centrale ligging kan men ook vlot uitstappen maken richting de tuinen van Monet, Honfleur en onder andere Etretat.

Zoek een hotel in Rouen

Caen

De voormalige hoofdplaats van Laag-Normandië. Ideaal om het lager gelegen deel van de regio te verkennen. De invasiestranden mogen niet ontbreken, maar ook het tapijt van Bayeux is van onschatbare historische waarde.

Overnachting in Caen boeken

Mont Saint-Michel

Dit schiereiland is één van de drukst bezochte hoogtepunten van Frankrijk. Enkel de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles doen beter qua aantal bezoekers. De top 3 van Frankrijk liggen dus allen in het noorden. Wat een gelukzakken zijn wij – Belgen en Nederlanders – toch! Een hotelkamer boeken met zicht op de Mont Saint-Michel, romantischer zal het niet worden. Is het dus de bedoeling om een romantisch weekend te plannen, dan mag dit zeker niet ontbreken tijdens een rondreis.

Bekijk de accommodaties

13 x bezienswaardigheden Normandië – niet te missen tijdens een rondreis

Etretat

Klein kuststadje, maar wel toeristisch. Allen komen ze de natuurlijke bezienswaardigheden bewonderen: de prachtige kliffen, de eindeloze zee en de rotsen die torenen uit het water. Een wandeling maken op die mysterieuze kliffen is een must do tijdens een verblijf in die stad.

Honfleur

Verlaat de kliffen van Etretat en rij via de gigantische ‘Pont de Normandie’ (tolweg) naar Rouen. Na 40 minuten sta je te kijken op de romantische, kleine haven. Huizen met voorgevels bedekt met leien sieren het uitzicht.

De tuinen van Monet

Tussen de hoofdstad van de regio Normandië (Rouen) en de hoofdstad van Frankrijk (Parijs) kan men het plekje Giverny opmerken. Daar kan men het huis en de tuinen van de schilder Monet opmerken. Ze zijn gerestaureerd en men kan ze bezoeken (na aankoop van een entreekaartje natuurlijk). Ik heb geen groene vingers, maar de tuin is wel een streling voor het oog.

Dit hoogtepunt ligt ietwat afgelegen, maar langs de kronkels van de Seine kan men ‘Les Andelys’ opmerken. Aan de ruïnes van het kasteel kan men genieten van een fraai zicht en dat is dan ook meteen de uitgelezen plek om een romantische picknick te organiseren.

Les Andelys

Invasiestranden

Normandië en oorlog worden vaak in één adem genoemd. Een lange tijd terug – in 1944 – waren er bloederige taferelen te zien in de streek. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 met de grootste amfibische invasie in de geschiedenis. Bunkers, standbeelden, musea, rustplaatsen en andere memorabilia herinneren ons nog steeds aan deze zwarte periode in de geschiedenis. Ook indien de interesse in de oorlog nooit werd geprikkeld, kan het toch interessant zijn om eens af te zakken naar de regio. Iets met ‘Never forget‘.

Rouen

De hoofdplek van Normandië en tevens een stad met een belangrijke historische waarde. Men kan hier gerust enkele dagen logeren. Zie Rouen als een originele citytrip. De stad is gelegen aan de Seine en tevens ligt de stad centraal in het hoogste deel van Normandië. Daguitstappen richting de tuinen van Monet, de kust met Etretat en Dieppe en het charmante havenstadje Honfleur liggen allen vlakbij. In Rouen werd ooit Jeanne d’Arc op de brandstapel gegooid, maar een hoop plekken verwijzen nog naar de Franse heldin. De historische binnenstad met de vakwerkhuizen, de machtige Kathedraal, meerdere musea, het justitiepaleis en het Gouden Uurwerk zijn slechts enkele hoogtepunten die man kan bezoeken tijdens een bezoekje aan deze grootstad.

Mont Saint-Michel

Na ruim 500 kilometer bereikt men één van de verste punten van Normandië: de Mont Saint-Michel. Romantisch, mysterieus, idyllisch, prachtig en gewoonweg bizar. Het is moeilijk om dit monument te beschrijven, maar één ding is zeker: een vakantie in Normandië is niet compleet indien dit eilandje niet werd bezocht.

Zeevruchten eten in Grandcamp-Maisy

Het vissersdorpje Grandcamp-Maisy is gelegen tussen twee invasiestranden: Utah en Omaha. Het is de uitgelezen kans om een heerlijke bordje zeevruchten te eten. Een citytrip gaat ook deels door de maag. Het kleine plekje met de pittoreske haven leeft van de visserij.

Bayeux

Het wandtapijt van Bayeux is één van de belangrijkste historische schatten van Frankrijk. Het tapijt van 70 meter beeldt de slag bij Hastings van 1066 uit en stampt uit de 11de eeuw. Het wandtapijt prikkelt de interessegebieden misschien niet, maar het centrum van Bayeux is ook best fraai. De Notre Dame Kathedraal siert het uitzicht. Beklim de trappen en geniet van het mooie uitzicht.

Caen

Op zo’n 10 minuutjes rijden van de invasiestranden kan men Caen vinden. Het is een levendige en geanimeerde moderne metropool waar voldoende te beleven valt. Dankzij de centrale ligging is het ook een ideale verblijfplaats.

Pont-Audemer

Het Venetië van het noorden is de bijnaam van dit plekje. Gelegen tussen Honfleur en Rouen.

Lyons la Fôret

Dit dorpje kreeg het label ‘mooiste dorp van Frankrijk’ en ligt t in het hart van het nationale bos Lyons. De belangrijkste bezienswaardigheid hier zijn de prachtige historische gebouwen, maar ook de gotische kerk, de markthal en het stadhuis kan men er bezichtigen.

Dieppe

Frankrijk vakantieland

Frankrijk is een prachtig land. Een vakantie doorbrengen in Normandië is zeker een goed idee, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Alle Franse regio’s hebben wel wat te bieden. Men kan trouwens ook perfect een weekendje, of citytrip plannen in het land. In het kader van een bezoek aan Normandië kunnen we Rouen aanraden. Zijn er bijvoorbeeld slechts enkele dagen vakantie beschikbaar, overweeg dan eens een Rouen citytrip. Een leuke, verrassende bestemming dichtbij.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder