Spanje is qua stedentrips een populaire bestemming. Het land heeft dan ook een hoop te bieden. Niet enkel qua historische steden, maar ook het klimaat werkt mee. Een hoop zondagen lokt ook in het voor- en najaar een hoop toeristen naar het zuiden. De eeuwige strijd tussen de Catalaanse stad Barcelona en de Spaanse hoofdstad Madrid blijft duren. Beiden claimen ze mooiste stad te zijn. De beste manier om een mening te formuleren is door zelf eens af te zakken naar beide grootsteden. De één houdt van de kleinschaligheid van Madrid en de ander zal het dan weer meer begrepen hebben op de drukte van Barcelona. In dit artikel gaan we dieper in op een citytrip naar Barcelona. Kwestie van tamelijk goed voorbereid aan te komen. Op die manier kan men de tijd efficiënter spenderen en net dat is de bedoeling bij een bezoekje aan een vreemde stad.

De Catalaanse stad is één van de populairste Europese bestemmingen. Dat toerisme levert een hoop op. Het is geen geheim dat Barcelona best duur is. Qua accommodatie valt het allemaal nog mee. Een hoop woningen werden in het verleden opgekocht en werden omgetoverd tot hotels en appartementen. Een betaalbare kamer vinden is een gemakkelijk opdracht, gezien de enorme concurrentie. Qua bezienswaardigheden is het een ander verhaal. De entreetarieven zijn aan de hoge kant en een hoop attracties en historische gebouwen kan men enkel betreden na het aankopen van een entreeticket. Een stedentrip draait om ontdekken en dan zit er vaak niets anders op dan (online) een ticket aan te kopen. De mooiste zaken van de stad ontdekken zal dus aardig wat kosten. Men kan zeker besparen door op voorhand speciale toeristenkaarten aan te kopen.

Barcelona bezoeken, de voornaamste hoogtepunten

De stad is een opeenstapeling van hoogtepunten. Eenmaal aangekomen in de stad zal de hotelmedewerker je wellicht een amateuristisch kaartje geven ter oriëntatie. Het hotel en enkele belangrijke punten in de buurt worden aangeduid. In het beste geval werd er reeds op voorhand een onderzoek gedaan en was men dus al op de hoogte van deze zaken.

Tijdens een citytrip Barcelona valt veel te beleven. De stad is onlosmakelijk verbonden met de architect Gaudi en een hoop attracties kan men dan ook verbinden met deze naam. De Sagrada Familia, Park Guëll en Casa Mila & Casa Battló van Gaudi zijn stuk voor stuk een streling voor het oog.

Verder mag men ook de bekendste laan – Las Ramblas – niet vergeten te melden. Halverwege de drukke Catalaanse laan kan men de gigantische versmarkt – Mercat de la Boqueria – aantreffen. De haven en de stranden mogen ook op het lijstje van ‘te bezoeken’ staan en dan vergeten we nog de talloze interessante musea (onder andere het Picasso Museum is een aanrader). Voetballiefhebbers moeten dan gegarandeerd een match meepikken van één van de beste teams ter wereld.

Op de Montjuïc kan men genieten van een fraai panorama over de stad. Op de bekende berg kan men ook een hoop bezienswaardigheden opmerken: Palau Nacional, Fundació Joan Miró, Poble Espanyol, het Olympische stadion, de kabelbaan (leuk voor de kinderen) en aan de voet van de berg kan men ook de magische fonteinen opmerken. Op bepaalde tijdstippen kan men hier een leuk licht-, water- en geluidspektakel opmerken.

Verder zit de pracht van de stad vaak in kleine dingen. Lantaarnpalen op pleinen, straatmuzikanten, prachtige gevels, panorama’s, authentieke winkeltjes, genieten van een cocktail op een dakterras en dergelijke ontdekt men het best zelf.

Gratis zaken

Gelukkig moet men niet voor alles betalen. Sommige zaken zijn volkomen gratis. We beginnen met een fikse wandeltocht doorheen de stad. Dit kan op eigen initiatief, maar men kan ook deelnemen aan een zogenaamde ‘free walking tour’. Een geleerde gids vertelt dan zaken omtrent de stad en de hoogtepunten. De tours kan men in verschillende talen volgen en er zijn ook verschillende thema’s. Onder andere een tocht specifiek gericht op Gaudi, of een tocht gericht op het verleden kan men volgen. Helemaal gratis is het niet, want na afloop vraagt de gids een fooi. Het is dan aan jezelf om de gids naar waarde te schatten. Volkomen gratis zijn volgende zaken wel:

Algemene tips Barcelona citytrip

De beste manier om dit alles te ontdekken is uiteraard om zelf even af te zakken richting Barcelona. Dankzij de goedkope vliegtickets hoeft dit geen fortuin te kosten. Soms sta je voor minder dan 20 euro in de stad, wat eigenlijk ondenkbaar is. Nu nog een goed hotel boeken en de ontdekkingstocht doorheen de metropool kan beginnen.