29 leuke Barcelona tips

29 leuke Barcelona tips

In 2019 bezochten maar liefst 12 miljoen toeristen de stad. Dit betekent 33 miljoen overnachtingen en een hoop inkomsten. Het jaar 2020 zou wederom de records breken, maar een wereldwijde pandemie dacht daar anders over. Het massatoerisme levert veel op, maar brengt jammer genoeg ook overlast met zich mee. Een gigantische druk op de huizenmarkt is een voorbeeld. Private gebouwen worden massaal verhuurd aan toeristen en de lokale inwoner heeft moeilijkheden met het vinden van een huis. Ook ’s avonds is er een hoop overlast. Luidruchtige toeristen maken de stad als het ware onleefbaar en dit niet enkel in het hoogseizoen.

Toekomstgericht is het dan ook de uitdaging van de lokale overheden om een balans te vinden tussen het massatoerisme en de leefbaarheid. Genoeg cijfers nu. Er zijn natuurlijk een aantal redenen waarom een stedentrip richting Barcelona ongekend populair is. In dit artikel volgen 29 leuke tips. Niet chronologisch en niet allen even belangrijk, maar neem ze eens door en wie weet helpen ze je wel bij je Barcelona citytrip.

Citytrip tips tijdens een bezoek aan Barcelona

  • Iets eten op Las Ramblas – de drukste boulevard van Barcelona – doet men beter niet. Te duur en er wordt geen kwaliteit geserveerd. Ook drinken is hier een dure bedoening. Vraag ‘een pintje’ en ze komen ongevraagd een halve liter van 10 euro voor je neus placeren. In de zijstraten van Las Ramblas is het reeds een stuk beter en goedkoper. Op voorhand ‘goede en betaalbare restaurants’ opzoeken is een must. Onze tip: tapas!

  • Barcelona beslaat best een groot oppervlak. De meeste actie vindt plaats rond de zone van ‘Las Ramblas’. Op voorhand de ligging even bekijken van het geboekte hotel. In het beste geval liggen de meeste hoogtepunten op wandelafstand.

  • Boek een hotel zonder ontbijt. Trek ’s morgens vroeg de stad in om te gaan ontbijten. Het culinaire gedeelte van een stedentrip is altijd interessant.

  • De stad is groot en af en toe zal men dus moeten gebruik maken van het openbaar vervoer. Kijk voor voordeelkaarten. Koop ze eventueel online. De dag van aankomst is het dan reeds mogelijk om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

  • Een fietstochtje is een leuke manier om de stad te ontdekken. Chaotisch en fietspaden zijn er niet altijd op te merken, maar respect voor de tweewielers is er wel.

  • Dankzij een free walking tour kan men met een gids de stad ontdekken. Er zijn meerdere thema’s en ook een hoop organisaties. Echt ‘free’ is het niet, want op het einde wordt een gift verwacht. Vaak is dit geen probleem, want de gidsen verspreiden een hoop kennis.

  • Sagrada Familia bezoeken? Absoluut – koop op voorhand een ticket en sta geen uur aan te schuiven in de wachtrij.

  • Leuk voor kinderen: kabelbaan naar Montjuïc.

  • Geniet van de Barcelona vakantie. Een te dure cocktail bestellen op een mooi dakterras hoort daar soms bij.

  • Eet in het hoogseizoen ijsjes, veel ijsjes.

  • Vroeg op en pas ’s avonds terug op de kamer? Neem eens een kijkje naar een zogenaamde jeugdherberg. Vaak goedkoper dan een hotel en eigenlijk met men nauwelijks inboeten aan luxe. Een tweepersoonskamer met eigen sanitair kan men ook gewoon in zo’n hostel boeken. Zeer goedkoop logeren doet men door te opteren voor een gemeenschappelijke slaapzaal, maar uiteraard is dit niet voor iedereen weggelegd.

  • Koop lokale producten op de Mercat de la Boqueria. Deze markt komt men halverwege Las Ramblas tegen. Het is een gigantische, overdekte versmarkt.

  • Barcelona betekent tapas. Een tapastour tijdens een Barcelona citytrip is een leuk idee!

  • Genieten van een fraai zicht over de metropool: Mirador d’Horta is een leuke plek. Ga eerst wat eten kopen op de versmarkt en geniet hier dan van het uitzicht.

  • Indien het de bedoeling is om een eerdere goedkope citytrip te boeken, weet dan dat het mogelijk is om flink te besparen om vliegtickets. De concurrentie is enorm tussen de verschillende aanbieders en de afstand van meer dan 1000 kilometer kan men soms voor minder dan 50 euro (ja, heen én terug) overbruggen.

  • De Hola BCN! Transportkaart is speciaal ontwikkeld voor toeristen. Men kan dankzij de aankoop van de kaart enkele dagen gebruik maken van de metro.

  • Barcelona is een metropool en verwelkomt jaarlijks miljoenen toeristen. Het is er soms (onaangenaam) druk. Koop op voorhand tickets aan van de hoogtepunten die je wenst te bezoeken. Veelal is dit iets goedkoper en bovendien is men zeker van het ticket. Op die manier komt men niet voor verrassingen te staan (uitverkochte tickets bijvoorbeeld).

  • De hoogtepunten van de stad liggen nogal verspreid. Neem zeker eens een kijkje op de berg Tibidabo. Een indrukwekkende kerk siert er het uitzicht op een hoogte van meer dan 500 meter. Voor de kids is er ook een attractiepark met onder meer een reuzenrad aanwezig. Reken op een daguitstap. In de bergen en de vallei in de buurt kan men heerlijk ontspannen.

  • Metropolen trekken ook een hoop ongure figuren aan. Bij temperaturen van rond de 35°C komen kerels met dikke jassen aan je vragen of er interesse is in het kopen van drugs. Vreemd allemaal, maar best negeren. Bedelaars zijn meestal vriendelijk, maar sommige figuren worden behoorlijk agressief. Ook hier: negeren. Een beetje gezond verstand is welkom. Gauwdieven geen kans geven bijvoorbeeld.

  • Vertoef meer dan 2 dagen in de stad. In het beste geval zijn er minstens 4 volle dagen beschikbaar. Op die manier kun je ook enkele uitstappen maken, onder andere naar Tibidabo. In het hoogseizoen is het ook leuk om eens langs de promenade van het strand te wandelen. Eventueel een frisse duik nemen ter verkoeling kan natuurlijk ook geen kwaad.

  • Bekijk de Barcelona City Card eens. De skip-the-line tickets voor de Sagrada Família en het Park Güell zijn uitermate interessant. Vervoer van de luchthaven naar de stad zit ook inbegrepen in dit ticket.

  • Een reisgids en goede stadskaart zijn niet overbodig.

  • Ik ben geen fan van de hop-on-hop-off bussen, maar in Barcelona bewijzen ze wel hun dienst. De hoogtepunten liggen nogal verspreid en alles te voet doen is onbegonnen werk.

  • Bekijk op voorhand het weerbericht. Zeer mooi weer op komst? vergeet dan zeker de zonnebrillen niet mee te nemen of anders komen straatventers om de 10 minuten een zonnebril aanprijzen.

  • Vergeet de Montjuïc niet te bezoeken en geniet meteen ook van het fenomenale panorama over de stad. Ook de Magische Fonteinen zijn een leuk gegeven.

  • Op sommige momenten zijn wereldberoemde musea gratis toegankelijk. Dit is algemeen geweten en tijdens die momenten is het dan ook zeer druk.

  • ’s Morgens vroeg eens gaan hardlopen is altijd leuk. Het is dan nog fris en het is ook een leuke manier om de stad te ontdekken. Langs het strand komt men veel sportievelingen tegen.

  • Drink een Sangria.

  • De Santa Catarina markt is naast de versmarkt op Las Ramblas ook een populaire markt.

 

De Catalaanse stad bezoeken

Barcelona een bezoekje brengen is altijd een goed idee. Op voorhand even de ideale reistijd bekijken kan helpen. In het hoogseizoen is het er vaak onaangenaam druk en bovendien ook nog eens veel te warm. Idealiter zak je af naar Spanje net voor – of net na – het hoogseizoen. Ook in oktober kan men nog mooie zomerdagen opmerken. Rondslenteren door de stad is een stuk aangenamer bij 25°C dan bij 40°C.

Neem bovenstaande tips eens door, boek een goede accommodatie en bovenal: geniet van de vakantie. De metropool Barcelona heeft een hoop te bieden en is klaar om ontdekt te worden. Hoogtijd om de pracht en praal dus zelf eens te gaan aanschouwen.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen