Berdorf in Luxemburg

Berdorf in Luxemburg

Bij de zoektocht naar een vakantie dichtbij kan men ook eens een kijkje nemen naar Luxemburg. Het buurland van België, Duitsland en Frankrijk is best klein. Met een oppervlakte van 2586 vierkante meter en iets meer dan een half miljoen inwoners moet het enkel en alleen Malta voorbij laten gaan in een lijstje van ‘kleinste landen van de Europese Unie‘. Een Luxemburg rondreis is dus zo gepland. Eens halt houden in Berdorf is beslist een goed idee. Op het eerste zicht valt hier niet veel te beleven. Een kerk, een supermarkt, hier en daar een restaurant en enkele hotels kan men er opmerken. Het is de ligging dat hier de belangrijkste factor is. De stad is gelegen in de zogenaamde regio Mullerthal. Bovendien – dankzij het kleine oppervlak van Luxemburg – liggen een hoop bezienswaardigheden van het land vlakbij.

Berdorf in Luxemburg

Mullerthal

Deze Luxemburgse regio wordt ook wel eens ‘Klein Zwitserland‘ genoemd. Het is een verwijzing naar het golvende landschap van het land en de gelijkenissen met de Luxemburgse regio. Bossen, weilanden, vele rotsformaties en een watervalletje kenmerken deze regio. Voor natuurliefhebbers is het een wandelwalhalla. Echternach is de hoofdstad van de regio en op zo’n 6 kilometer van de oudste stad van Luxemburg kan men Berdorf aantreffen. Onze tip: wandel van Berdorf eens naar Echternach – niet via de weg, maar via de Mullerthal Trail. Zes kilometer natuurpracht en eenmaal ter plaatse kan men de energiereserves aanvullen met een sterk biertje (of iets alcoholvrij natuurlijk).

 

Mullerthal Trail

Een leuke manier om het Mullerthal te verkennen is middels een fikse wandeling. Een ietwat stevige trektocht is de ‘Mullerthal Trail’. Het is een wandeling van maar liefst 112 kilometer. Men kan drie lussen opmerken van zo’n 38 kilometer en lus twee staat gekend als de mooiste lus. Het is ook deze lus die passeert aan de plekken Berdorf en Echternach. Men komt onder andere meerdere rotsformaties met vreemde namen tegen: Piteschkummer, Geierslee of Huel Lee zijn enkele voorbeelden. Lus 2 is ongeveer 40 kilometer lang en bevat meer dan 1000 hoogtemeters. Deze trail is dan ook geschikt voor een geoefende wandelaar. Onderweg passeert men enkele stadjes, maar zelf voldoende proviand meenemen is een handige tip.

Men hoeft trouwens geen 40 kilometer te wandelen om de pracht van de regio te verkennen. In Berdorf, Echternach, of in een willekeurige plek in de regio de dorpskern verlaten en men komt meteen in een groene omgeving terecht. Het wandeltoerisme floreert en de infrastructuur is dan ook uitstekend. Meerdere uitgestippelde wandelingen kan men er dan ook opmerken.

 

Echternach

Bekender dan Berdorf is Echternach. Deze plek met 5000 inwoners ligt in het ‘Klein Zwitserland’ en in de vallei van de Sûre. De oude patriciërhuizen, de nauwe straatjes en de oude stadswallen hielpen bij het behouden van het middeleeuwse karakter. De oude Benedictijner abdij, de basiliek en de oude parochiekerk van St. Peter en Paul zijn andere bezienswaardigheden.

Berdorf is Echternach

We mogen ook de Springprocessie niet vergeten. Jaarlijks, op dinsdag na Pinksteren, komen duizenden toeristen de unieke processie bewonderen. Het is immaterieel Unesco-Werelderfgoed.

Meer Luxemburg

Luxemburg is trouwens meer dan het Mullerthal. Mede dankzij het kleine oppervlak van het land kan men gemakkelijk een rondreis organiseren. Het maken van een wandeling rond Berdorf en/of Echternach mag zeker op het programma staan. Op die manier kan men de pracht van de regio verkennen. Ook het Kasteel van Vianden, Luxemburg-stad, het dal van de zeven kastelen en het Kasteel van Clervaux zijn enkele voorbeelden van zaken die men zeker niet mag missen.

Hotels in Berdorf

In een groene omgeving vertoeven kan perfect door een hotel te boeken in het Mullerthal. Genieten van een heerlijk ontbijt en vervolgens ettelijke kilometers afleggen door een groene omgeving is altijd leuk. Eventueel kan men ook in Luxemburg-Stad logeren, daar kan men de bezienswaardigheden van de stad aanschouwen.

Aan toeristische accommodaties geen gebrek. Een suite in een kasteel, simpele hotelkamers, vakantiehuizen en appartementen kan men allemaal boeken na enkele muisklikken. Luxemburg is misschien niet de meest spannende omgeving, maar indien we spreken omtrent een weekend dichtbij kan het land vele toeristen bekoren.

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder