Een goedkope citytrip plannen

Een goedkope citytrip plannen

Reizen hoeft helemaal niet duur te zijn. In dit artikel gaan we na hoe het mogelijk is om met een beperkt budget de wereld te verkennen. Een goedkope citytrip plannen is kinderspel. Alvorens we dit uiteenzetten is het wel noodzakelijk om even te melden dat de termen ‘goedkoop’ en ‘duur’ relatief zijn.

Voor de één is een kamer van 30 euro per nacht in een metropool een dure bedoening en voor een ander is dat dan weer spotgoedkoop. Het is dus noodzakelijk om altijd even het eigen budget te bekijken alvorens een trip te plannen. Vaak is een rechtstreeks verband tussen het uitgavepatroon en de verkregen luxe, maar dat is geen noodzakelijk feit. Een beperkt budget ter beschikking? Neem volgende domeinen van de trip even door:

De bestemming: ver of dichtbij

De plek waar we naartoe zullen reizen zal voor een groot deel het budget bepalen. Naar de hoofdstad van Normandië – Rouen – kunnen we bijvoorbeeld per auto pendelen en dat kost ons wat aan tol, brandstof en eventueel ook aan het onderhoud van de wagen. Men kan ook een treinticket aanschaffen en sporen naar Noord-Frankrijk. Ook het nemen van een vliegtuig is perfect mogelijk. Normandië geniet voor Belgen en Nederlanders een gunstige ligging en reizen met de auto zal vaak de goedkoopste oplossing zijn.

Iets verder in Europa kan men grootsteden zoals Sevilla en Florence opmerken. Ook hier kan men perfect een autovakantie organiseren, maar de kosten (tol + brandstof) zijn vaak aan de hoge kant en de afstand overbrugt men niet in enkele uren tijd. Efficiënter is om vliegtickets aan te schaffen. Enkele uurtjes vliegen en men bereikt de bestemming reeds.

Concurrentie en lagekostenmaatschappijen helpen zeker bij de zoektocht naar goedkopere tickets. Vliegtickets helpen je vaak uit de nood bij langere afstanden, maar indien we spreken van een rondreis en gedeelde kosten (groter reisgezelschap), dan kan een wagen nog steeds zijn nut bewijzen. De na- en voordelen even op een rij plaatsen.

De juiste vliegtickets

Indien vliegen eigenlijk de enigste optie is – dus eigenlijk alles buiten Europa – dan is het verstandig om wat tijd te spenderen aan vergelijkende studies. Vliegen naar Amerika is duur, maar mits de juiste promotie is het mogelijk om veel geld te besparen. Eventueel eerst naar Nederland rijden en daar vertrekken richting New York kan aardig wat euro’s schelen. Soms moet men een beetje flexibel en inventief zijn.

In het weekend vertrekken is bijvoorbeeld over het algemeen duurder dan vertrekken in de week. Her en der wat simuleren en prijzen opvragen zal uiteindelijk voor het goedkoopste transport zorgen. Een goedkope citytrip vinden vergt wat zoekwerk.

De wereld ontdekken per vliegtuig – de mogelijkheden zijn eindeloos.

De bestemming: ter plaatse

Steden verkennen is de bedoeling van een citytrip. Barcelona bezoeken betekent bijvoorbeeld entreekaartjes kopen voor de kunstwerken van Gaudi. In Parijs bezoekt men de Eiffeltoren en in Rome moet men dan weer aanschuiven aan het Colosseum. Toeristische grootsteden hebben vaak enkele zaken gemeen: druk en relatief duur. Een drankje nuttigen op een primair plein is vaak een dure aangelegenheid.

Entreekaartjes kosten alles samen best veel. Het leven als toerist in een grootstad is duur, maar men kan – met een beperkt budget – wel enkele zaken doen om wat te besparen, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Enkele tips

    • Welke hoogtepunten van de stad wens je te bezoeken? Boek op voorhand online entreetickets. Vaak is dit iets goedkoper en men is zeker van een plekje. Een nadeel van het massatoerisme is dat men op bepaalde momenten een massadrukte kan opmerken. Soms zijn alle tickets voor een dag – of meerdere dagen – reeds uitverkocht.
    • Kies een juiste accommodatie. Een hotel met uitstekend restaurant, zwembad, ruime kamers en andere leuke extra’s is leuk, maar zal men veel tijd in het hotel spenderen? Soms volstaat een goedkope, basiskamer. In het beste geval geniet je van een uitstekende promo en betaal je een meer dan correcte prijs voor de kamer.
    • Uiteten is romantisch en is eigenlijk onderdeel van een goede trip. De gastronomie van een stad hoort bij de cultuur. Op voorhand goede, betaalbare eettenten opzoeken is een goede zet. Op die manier beland je niet in een veel te dure tent ergens op een plein (en waar vervolgens geen kwaliteit wordt geserveerd).
    • Drankje kopen in de supermarkt en nuttigen in een lokaal park is een alternatief voor een (duur) terrasje op een plein.
    • De meeste toeristische steden bieden een toeristenkaart aan. Gedurende enkele dagen kan men op vertoon van deze kaart gratis gebruik maken van het openbaar en genieten van tal van kortingen (ook bij de voornaamste bezienswaardigheden van een stad).

 

In sommige steden is de levensstandaard nu eenmaal hoger dan in andere steden. Scandinavische landen hebben de stempel ‘duur‘ en het zuiden zou dan weer iets goedkoper zijn (Lissabon bijvoorbeeld). Een lijst van goedkope citytrips is dan voornamelijk een opsomming van steden in Oost- en Zuid-Europa. Tegenwoordig is het verschil vaak verwaarloosbaar.

Toeristische steden hebben allen de neiging de toerist te beschouwen ‘als een wandelende euro’. Drankjes op terrassen, entreetickets, souvenirs en dergelijke zijn er vaak opmerkelijk duurder dan in de rest van het land. Een voorbeeld: Portugal is dan wel relatief goedkoop, maar Lissabon en Porto zijn dit minder.

Reizen is genieten

Vergeet niet dat reizen vaak een vorm van ontspanning en genieten is. Een cocktail van 10 euro kopen op één van de mooiste panoramapunten van een zekere stad hoort daar nu eenmaal bij. Niet dat men met geld moet smijten, maar af en toe eens een een totale uitspatting kan natuurlijk wel. Een goedkope citytrip is trouwens voor interpretatie vatbaar. De termen ‘duur’ en ‘goedkoop’ zijn relatief.

Neem op deze site een groot aantal leuke bestemmingen door en kijk welke landen en steden passen bij de persoonlijke interesses. Het hoeft helemaal niet ver te zijn. Een weekend Ardennen is altijd een goed idee en het is slechts enkele uurtjes verwijderd van het thuisfront. Eenmaal een leuke plek werd gevonden kan het beginnen.

In het kader van een beperkt budget dient men zeker eens uit te vissen in welke mate er gratis zaken te beleven vallen in de stad. Stadsparken zijn vaak gratis te betreden, maar ook bepaalde musea kan men zonder entree bezoeken. Een goedkope citytrip is altijd leuk!

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen

Photo Bratislava skyline
Slowakije: Ontdek de Hoofdstad Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, waaronder