Leuke Belgische bestemmingen

Vliegreizen, exotische oorden en rondreizen in verre bestemmingen zijn ongekend populair. De internationale verplaatsingen nemen jaar na jaar toe. Vreemde oorden ontdekken is voor velen een hobby geworden. In dit artikel vestigen we onze aandacht op België. Ook hier kan men een hoop daguitstappen en mogelijke locaties voor een weekend – of midweek – opsommen. Tijdens de coronacrisis van 2020 werd de aandacht op plaatselijke bestemmingen gevestigd.

Verre reizen waren uitgesloten en ook een hoop Europese landen waren niet aan de orde. Het virus veranderde een hoop plannen en men koos voor lokale trips. Men leerde als het ware het land herontdekken. Brugge, Brussel, Gent, de zee en de Ardennen zijn bekende gebieden, maar er is meer. Ben je van plan om een leuk familieweekendje te plannen? Of zoek je gewoon een leuke locatie vlakbij om enkele dagen te vertoeven? Geen nood! Neem onderstaande lijst eens door. Een hoop citytrips in België komen aan bod, maar ook eerder onbekende bestemmingen.

Leuke Belgische bestemmingen

Brussel

De hoofdstad van België is centraal gelegen in het land en staat internationaal hoog aangeschreven. De prachtige Grote Markt en de jaarlijkse (enorme) Kerstmarkt mag men zeker niet missen. Bewandel niet enkel de winkelstraat, maar bezoek de eigen hoofdstad eens als een echte toerist. Het Atomium, Koninklijk Paleis en BELvue Museum, de Marollen en Mannenken Pis zijn zaken die niet mogen ontbreken tijdens een Brussel stedentrip.

Brugge

Het is een moeilijke vraag: is Brugge de mooiste stad van België? Wellicht wel, maar men kan dat pas bevestigen na een vergelijkend onderzoek. Het Prinselijk Begijnhof, het Belfort, het gotische stadhuis en het Groeningemuseum zijn enkele leuke plekjes. De stadspoorten en windmolens nodigen uit tot een mooie wandeling. Brugge verkennen kan men ook per koets en per boot. De bijnaam van de stad luidt ‘het Venetië van het noorden’, dus een rondvaart hoort daar eigenlijk wel bij. Vergeet ook het Brugse Ommeland niet te ontdekken.

Pairi Daiza

Pairi Daiza werd meermaals uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa. Het dierenpark is gelegen in Cambron-Casteau. Een leuke daguitstap om eens te doen met kinderen.

Doornik

Doornik is een beetje een verborgen Belgische parel. Het staat in de schaduw van alle andere steden in dit lijstje, maar de toeristische troeven zijn niet min: Belfort van Doornik, Unesco-werelderfgoed, O.L.V.-Kathedraal van Doornik (5 klokkentorens en UNESCO werelderfgoed) en het Museum voor Schone Kunsten zijn enkele hoogtepunten. De Grote Markt van Doornik is de plaats van actie. Merk op dat deze stad eigenlijk vlakbij Kortrijk ligt en ook Noord-Frankrijk is niet zo ver.

Antwerpen

Gent

Het wondermooie Gent ligt aan de Leie. De rivier is onlosmakelijk verbonden met de stad. Aan de Gras- en Korenlei is het in de zomer druk. Aan de oevers van de Leie zit het stampvol toeristen en autochtone bewoners. Ze genieten van het prachtige zicht op de historische gevels. Het Gravensteen, Belfort en de volkswijk het Patershol zijn zaken die niet mogen ontbreken tijdens een citytrip. Alles ligt trouwens op wandelafstand. In de zomer kan men de Gentse Feesten opmerken. Een gigantisch festival, grotendeels gratis. De binnenstad wordt dan omgetoverd in een gigantisch festival.

Flanders Fields

In het Flanders Fields Museum wordt: ‘De geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog tot leven gebracht!’. Het museum is gelegen te Ieper. De stad is zeer geliefd bij het oorlogstoerisme. Niet enkel het museum is interessant, maar ook meerdere herdenkingsplaatsen, de memorial bij de Menenpoort en Hill 60 doen bij menig toeristen een belletje rinkelen. Ieper en bij uitbreiding ‘Heuvelland’ is ook een waar wandel- en fietsparadijs.

De kust

De Belgische kust is amper 67 kilometer breed. Appartementsblokken sieren het uitzicht bij de grotere steden. Toch heeft de kust een bepaalde aantrekkingskracht. De Belgische kust is zeker niet de mooiste, maar Knokke, Oostende, Blankenberge Middelkerke en De Panne zijn steden die men eens kan bezoeken. Uiteraard kan men ook wat luieren aan het strand, dat hoort nu eenmaal bij een uitstapje naar de Vlaamse kust.

De Ardennen

Indien we citytrips in België behandelen, dan kunnen we de Belgische Ardennen uiteraard niet vergeten. Het is de plek waar familie uitstappen worden georganiseerd. Een huisje huren in de Ardennen en er een romantische tijd beleven doen zowat alle jonge koppeltjes. Charmante dorpjes en veel groen lokken de Vlaming naar dit landsdeel. La Roche, Durbuy, en Marche-en-Famenne zijn slechts enkele voorbeelden van leuke plekken. Gaan wandelen en fietsen zijn er de populairste bezigheden en in de winter kan men er dan weer sneeuw ontdekken (vaak toch, niet altijd).

Leuven

Tussenin Brussel en Hasselt kan men de studentenstad Leuven opmerken. Het prachtige gotische stadhuis trekt op de markt een hoop aandacht naar zich toe. De Grote Markt en de Oude Markt zijn prachtige pleinen met rondom historische gebouwen. De Oude Markt wordt ook wel eens de langste toog ter wereld genaamd – iets met het studentenleven natuurlijk. Sint-Donatuspark, Begijnhof en de brouwerij van Artois zijn andere zaken die niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Leuven.

Mechelen

Ergens tussen Brussel en Antwerpen en bovendien niet zo ver van Leuven kan men de stad Mechelen opmerken. Het marktplein met de de Sint-Romboutstoren is het middelpunt van de stad. Hier een terrasje doen en genieten van een kop koffie in de morgen is een must do tijdens een bezoek. Het Paleis van Margareta van Oostenrijk, Groot Begijnhof en de Brouwerij Het Anker zijn andere hoogtepunten. Genieten van een boottochtje kan ook perfect in deze stad.

Kortrijk

Deze centrumstad in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen kan moeilijk concurreren met Gent en Brugge, maar is stiekem ook gewoonweg een tripje waard. De Leie stroomt door deze historische stad en de laatste jaren is de stad echt aan een opmars bezig. Bouwwerken langs de Leie en her en der verfraaiingswerken doen de stad goed. Een shopping center in het midden van de stad, veel winkels, aangename markt en leuke ontspanningsmogelijkheden typeren deze stad. In de zomer even verpozen aan Buda Beach hoort bij een bezoek aan de stad. Helaas geen water om verkoeling te zoeken, maar wel een leuke sfeer en heerlijke cocktails.

De Vlaamse Ardennen

In het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen treft met de heuvelachtige streek de Vlaamse Ardennen op. Oudenaarde, Geraardsbergen en het Kluisbos zijn wellicht de bekendste plekken. Het hoogste punt is amper 151 meter hoog en op zich is dat niet spectaculair, maar het is wel een leuke streek om te wandelen/fietsen. De panoramaroute (start aan de Kwaremont) meet 16 kilometer en voert je langs een hoop mooie plekjes.

Eigen land – citytrips in België

Aan leuke citytrips in België is er dus geen gebrek. Sommige steden zijn een meerdaags bezoek waard en soms kan men ook gewoonweg wat uitstapjes combineren. Mechelen, Leuven, Brussel en Antwerpen liggen bijvoorbeeld allemaal niet zo ver van elkaar. In andere gevallen is het de regio die voor de verbeelding spreekt. In de Belgische Ardennen zijn er pittoreske dorpjes, maar ook prachtige wandelingen doorheen bossen. Kortom: in elke provincie valt er wel wat te beleven. West-Vlamingen rijden enkele uurtjes en ze bereiken reeds Limburg en andersom kunnen Limburgers eens naar de kusstreek trekken. Voldoende mogelijkheden in België. Het eigen land ontdekken is best leuk!

 

» Deel deze schitterende bestemming:

» Snelkeuze

Citytrips

⋆ MEERDERE, BIJZONDERE ⋆

Bestemmingen